detronizáció

2017-01-13

sponsored links

dec. 24-én délután a Star Wars nemtudomhány megtekintése után hazajöttünk, elkészítettük a nagy gonddal megtervezett menüt megállapítottuk, hogy a egyikõnknek sincs kedve fõzni, de hát valamit enni kell csak karácsony van, úgyhogy bekapcsoltuk a Jazzy végtelenített marijakáréj-válogatását hangulatgenerátornak leginkább büntetésbõl, nekiálltunk és egymást erõsítve elkészítettünk egy ehetetlen – de tényleg ehetetlen – krumplisalátát és egy közepesen semmilyen halat, mint karácsonyi vacsora. süti nem volt, mert punkok vagyunk, alkohol se, az elõzõ esti Ogre-látogatás utóhatásaként  – szóval igazán nagyon ünnepi volt minden.
aztán nagy nehezen leküzdöttük a táplálékot, egy darabig heverésztünk a nappaliban, néha valamelyikünk felvetette, hogy a karácsonyfát csak fel kéne díszíteni, mire a másik azonnal lehurrogta – végül folyamatosan mantrázva (hátha elhisszük), hogy “karácsony van”, ráaggattunk ezt-azt a drótra – egy darabig döbbent csendben néztük a végkifejletet, aztán kínunkban kicsit röhögtünk és este 8-ra le is szedtük a kompozíciót, végre kikapcsoltuk a rádió karácsonyi nótaestjét, megnéztük a Die Hardot, mert Balázs szerint az nagyon karácsonyi, másnap meg felkerekedtünk és minden szülõi házban 2 napig ettünk, hogy legyen szilveszterre elég tartalék, ha netán megint nem lenne kedv a fõzéshez.

végül elõrelátóan már 30-án összeraktam az alábbi lencsesalátát (utóbb kiderült, hogy nagyon helyesen), ami elég pörfikt darab lett.

mujaddara

fûszeres lencsesaláta (mujadarra)

fûszeres lencsesaláta (mujadarra)

Hozzávalók

  • 15 dkg vörös rizs
  • 20 dkg zöld lencse
  • 1 babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér, lereszelve
  • 1.5 tk római kömény
  • 0.5 l zöldségalaplé
  • petrezselyemzöld, menta (koriander)
  • natúr joghurt a tálaláshoz
  • fõtt tojás a tálaláshoz

Know-how

  1. a vörös rizst a zacskón levõ utasítások alapján megfõztem.
  2. az egyik fej hagymát apróra kockáztam, kevés olajon dinsztelni kezdtem, amikor majdnem kész volt, hozzáadtam a zúzott fokhagymagerezdeket és a lereszelt gyömbért - addig kavargattam, amíg elkezdett jó illata lenni.
  3. erre az alapra tettem az átöblített zöld lencsét (ami salátának tökéletes, ráadásul nem kell elõáztatni), átkevertem és felöntöttem a zöldség alaplével - kb. 20 perc alatt készre fõztem (figyeltem, hogy semmiképp ne fõjön szét).
  4. amíg a rizs és a lencse fõtt, a másik fej hagymát nagyon vékonyra csíkoztam, megszórtam a római köménnyel és kevés olajon, egészen kis lángon aranybarnára sütöttem - ha nagyon száraz lenne, egy kis vizet lehet aláönteni.
  5. a megfõtt rizst és lencsét összekevertem, tányérra szedtem, megszórtam a durvára vágott zöldfûszerekkel, tettem rá egy kanál sült hagymát, végül a felnegyedelt tojást is. a joghurtot mindenki magának tette rá.
3.1
http://www.eztettem.hu/2017/01/fuszeres-lencsesalata-mujadarra.html

mujaddara


ui.: másnap reggel összekaptam magam, és új koncepció mentén kidekoráltam a drótot, amibõl a képen ugyan sok nem látszik, a Luca-búzámból viszont igen. legyen elég ennyi.

christmas decor


Folytats a blogon ... www.eztettem.hu/2017/01/fuszeres-lenc...

sponsored links

Keres?s