DERELYE, TÚRÓS ÉS ÍZES

2014-07-05

sponsored links


Amikor tegnap megláttam a bejegyzést a derelyérõl, rögtön tudtam, hogy ma ez lesz ebéd nálunk.
Már teljesen leszoktunk a tésztagyúrásról, mert azt hisszük, hogy sok idõt elrabol tõlünk.
Én most megtapasztaltam, hogy nem is tartott sokáig.
Azt azért bevallom, hogy nem kézzel gyúrtam meg a tésztát. Ezért is nem tartott sokáig!

40 dkg liszt 
2 tojás
2 dl víz

Ezt az adagot kétszer gyúrtam be.
Az egyik adagnak a tölteléke sós túrós lett, a másiknak lekváros.


Túrótöltelék:

25 dkg túró
10 dkg tejföl
só, fehér õrölt bors ízlés szerint
metélõhagyma

A túrót a tejföllel és a fûszerekkel összekevertem és belevagdostam a metélõhagymát.

A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrtam.
Vékonyra kinyújtottam és megtöltöttem.

Amíg készült a tészta addig 10 dkg füstölt szalonnát kockára vágtam és kiolvasztottam. A kisült szalonnát kiszedtem és a zsírban megpirítottam egy fej kockára vágott vöröshagymát.

A tészta felére ráhalmoztam a tölteléket, és a tészta másik felét ráhajtottam.
A közeit az ujjammal megnyomkodtam, derelyevágóval elvágtam és forrásban lévõ vízben kifõztem.
A gyúrt tészta nagyon hamar megfõ. Amikor feljön a víz tetejére még fõzzük pár percig és kész!

Egyetlen egy derelye sem fõtt szét, ennek nagyon örültem.



A megfõtt derelyét a hagymás-szalonnás zsírra szedtem ki. Összeráztam benne, tálaláskor még tejfölt tettem a tetejére.

A másik adagot az idén készített meggydzsemmel töltöttem meg.



 Amikor kifõtt pirított zsemlemorzsában megforgattam és lekvárral tálaltam.

Pirított zsemlemorzsám mindig van a fagyasztóban, ha kell csak elõveszem és akkor már nem kell a pirítással foglalkozni.

Nagyon ízlett a családnak. Különleges volt, hiszen nem gyakran készítünk házi gyúrt tésztát.

Jó étvágyat!




Folytats a blogon ... piroskonyha.blogspot.com/2014/07/dere...

sponsored links

Keres?s