Darás metélt avagy grízes tészta házi sárgabaracklekvárral + virágok

2014-08-01

sponsored links

Szeretitek a grízes tésztát? Én egyenesen imádom! Nem csak egyszerû, rendkívül finom is. Gyerekkoromban már az iskolai menzán is a kedvencem volt, de valljuk be, itthon készítve még finomabb. A férjem nem szereti, de a kisfiamnak és magamnak nagyon gyakran elkészítem - gondoltam, miért ne kerülhetne fel a blogra is...? Elõfordul, hogy van idõm és kedvem tésztát gyúrni és nyújtani (muszáj néha használni a tésztanyújtó gépet, ha már megvan :)), de sajnos az idõ hiánya miatt általában a boltban vásárolom hozzá a száraz tésztát.

Pöttyös kerámia tányér: www.gabriellawebaruhaza.hu



Hozzávalók: 4 személyre
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- vagy 25 dkg száraz tészta/metélt (ha nem otthon készítjük a tésztát) 

- 8 dkg búzadara
- 3-4 evõkanál olaj vagy 5 dkg zsír
- 2 csipet só
- kb. 1 dl víz

A tálaláshoz:
- esetleg porcukor




Elkészítés:
1. Ha magunk készítjük a tésztát, akkor a lisztbõl és tojásból tésztát gyúrunk annyi víz hozzáadásával, hogy kemény, de azért nyújtható tésztát kapjunk. Jó vékonyra kinyújtjuk, majd kb. 8 mm széles, 10 cm hosszú metéltekre vágjuk.
2. A tésztát bõ, sós vízbe tesszük (2 csipet sót tegyünk a vízbe) és megfõzzük. Majd leszûrjük, meleg vízzel leöblítjük.
3. De amíg a tészta fõ: a búzadarát forró zsiradékban világosbarnára pirítjuk (vagy olajban vagy zsírban), közben folyamatosan kevergetjük alacsony lángon, mert elõször nehezen akar pirulni, majd hirtelen barnulni kezd. Ha már van egy kis világosbarna színe, akkor hozzáadunk kb. 1 dl vizet és még kis ideig alacsony lángon tovább kevergetjük, majd elzárjuk alatta a lángot és 1-2 percig így hagyjuk. Ha esetleg picit összeállna a dara, fakanállal szétkevergetjük. Majd a megfõtt, leszûrt tésztát ráöntjük a darára és jól összekeverjük.
4. Sárgabaracklekvárral tálaljuk. (Én nem szoktam, de ha valakinek hiányzik róla, meg lehet szórni pici porcukorral is.)


 

Jó étvágyat!


Néhány virág a kertembõl és teraszomról...
...csak mert imádom õket nézegetni, babusgatni, na és persze fotózni. :)



 
















Ezt a pici tavaszi csokrot pedig a kisfiamtól kaptam még májusban
- a férjem füvet nyírt az udvaron, a kisfiam odaszaladt hozzám és azt mondta:
"Anya, ezeket a kis virágokat megmentettem neked a fûnyírótól." :)



Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/08/daras-m...

sponsored links

Keres?s