Cukormentes gumicukor házilag :-)

2014-04-05

sponsored links


 Nem szeretem a gumicukrot. Már gyerekként sem voltam oda érte, pedig akkor még ehettem volna két pofára... de amikor Tesóm átküldte ennek a receptnek a linkjét, azonnal meg akartam csinálni. ( Az eredeti ötlet innen).

Multivitaminos piros gyümis gumicukor

Így írnak róla:
"A gumicukor egészen mostanáig rémálmaimban jelent csak meg, belegondolni sem mertem, hogy a gyerekeim ezt a kristálycukor, glükóz szirup és mesterséges színezékkel dúsított szörnyûséget rágcsálják, de most itt a gumicukor paleo változata.

És miközben megeszed, gondolj erre?

A házilag készített gumicukor nemcsak fehérjeforrás, hanem emésztési zavarokon is segíthet, a jó minõségû zselatin olyan esszenciális tápanyagot tartalmaz, amely felelõs a csodás bõrért, csillogó hajért és erõs körmökért és ez a kollagén."



 Hogy milyen lett arról talán elég annyi, hogy 6 darab tûnt el az alatt a tíz perc alatt, amíg fotóztam :-D A gumicukor elkészítése körülbelül 5 perc munkával jár (az is gyerekjáték), alig kell bele néhány hozzávaló, és még egészséges is. Kell ennél több?!



Hozzávalók 30 nagyobb darabhoz:
- 2 dl folyadék (valamilyen gyümölcs frissen facsart leve leszûrve)
-20 g zselatin (egy zacskó)
-1,5 ek nyírfacukor vagy 2 ek eritrit.

Ebbõl a mennyiségbõl 30 db gumicukrom lett.

Én vérnarancsból szerettem volna az elsõ gumicukromat csinálni, de sajnos még a hiper-szuperben sem kaptam, a piac pedig már rég zárva volt, ezért ez most 100%-os gyümülcslébõl készült. Méghozzá piros gyümölcsös multivitaminosból :-) A következõ pedig citromos-narancsos lesz...


Elkészítés:
Öntsük egy lábasba a gyümölcslevet és az eritritet (vagy nyírfacukrot), keverjük el benne a zselatint, és melegítsük össze. Forrnia nem szabad, mert attól tönkremehet a zselatin. Amikor minden szépen szépen összeolvadt, öntsük szilikon bonbon formákba. Várjunk, míg kicsit lehûl, aztán tegyük a fagyasztóba (!) 20 percre. Ha ez letelt, hagyjuk szobahõmérsékleten pihenni 1-2 napig. Ennyi :-)

És most néhány gumicukros tapasztalat, ami jól jöhet:
1. Szinte bármilyen gyümölcsbõl elkészíthetõ, aminek ki tudjuk facsarni a levét. Legyetek kreatívak, a narancstól a gránátalmáig bármi jó lesz, az ízlésetektõl függõen. "B" tervnek pedig ott a 100%-os gyümilé.
2. Én szilikon bonbon formát használtam, szerintem ez a legjobb, és ebbõl jön ki a legkönnyebben a gumicukor.Ha ilyen nincs, akár egyben is el lehet készíteni,  és a kész gumicukrot a végén kockákra vagy csíkokra vágni.
3. Biztos furcsának tûnik, hogy mélyhûtõbe tettem õket. Igaz, hogy megdermed a sima hûtõben is, de ezzel a módszerrel nem jönnek ki a formából. Még a szilikonosból sem... Lehet, hogy a 20 perc hibernálás után vékony jéghártya lesz a tetején, de mire az összeset kiszedjük a formából, már le is olvadt róla!
4. Ekkor még inkább gyümölcszselére hasonlít, de 2 nap alatt szobahõmérsékleten felveszi a gumicukor állagot.



 A receptet szívbõl ajánlom cukorbetegeknek, egészségtudatosoknak, és azoknak akik a bolti vacakok helyett inkább egészséges nassolnivalót tennének a gyerekek elé.


Folytats a blogon ... kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.com/...

sponsored links

Keres?s