Cukkinis-sajtos rizskrokett panko morzs?ban, fet?s kokt?lparadicsom sal?t?val

2023-08-25

sponsored links

?elbesz?l? ?da? a paradicsomhoz



 
K?zh?rr? t?tetik: az ?r 2023. esztendej?ben, augusztus hav?nak 25. napj?n csoda t?rt?nt: a S?nis kan?l blog ?r?ja ?let?ben el?sz?r nyers paradicsomot evett nagyobb mennyis?gben, ?s ?zlett neki! :D Na j?, itt abba is hagyom az id?tlenked?st!
Egy?bk?nt t?nyleg nagy napra virradtunk mi ketten a Kutyinyekkel, ?s a fentebb kihirdetett t?nynek a jelzett d?tumkor igencsak ?rvendezt?nk. :D A ?j?gmegt?r?sre? m?r napokkal kor?bban is utaltak bizonyos jelek, de egyik?nk sem sz?m?tott r?, hogy ilyen k?zel van a t?rt?nelmi jelent?s?g? nap. :D
B?r a paradicsomos ?teleket ? amelyekben tot?l sz?t van f?zve ez a z?lds?g (tudom, gy?m?lcs, de nekem juszt is z?lds?g marad!) ? nagyon tudom szeretni, a nyers paradicsomot viszont val?ban sosem cs?ptem. Pedig gyerekkoromban m?g biztos lehetett kapni a z?lds?gesn?l ?s a boltban nem k?nj?ban be?rt, ?des paradicsomot, de mivel akkoriban ?n szinte semmilyen z?lds?get nem voltam hajland? lenyelni, ?gy a paradicsomot is finnyogva toltam el magamt?l. Az ?vek folyam?n pedig hi?ba kedveltem meg egy rakat z?lds?get, a paradicsom sz?gyenszemre tov?bbra is mell?z?tt maradt. S?t, a Kutyaf?l is kezdte nem szeretni, annyira eml?t?sre sem m?lt? ?z?eket lehet kapni manaps?g.
A nagy v?lt?shoz az kellett, hogy csal?di h?zba k?lt?zz?nk! Pedig anno a telk?nk?n is termeszthett?nk volna parit, de erre valami?rt sosem ker?lt sor. Sz?val most, hogy a vir?g?gy?sok ?s gyomn?v?nyek k?z?tt t?lt?m kb. minden szabadid?met, ill. a h?ts?kert k?zelj?v?beli kialak?t?s?t tervezgetem, a gyomtalan?t?son ?tesett f?ld egy r?sze z?lds?gtermeszt?sre k?n?lta mag?t. Igaz, err?l ?n eleinte nem nagyon akartam tudom?st venni, lelki szemeim el?tt ui. mindenf?le t?rpe f?csk?k, bokrok ?s magas sz?r? vir?gok csoportk?pe lebegett. Egy cser?p (k?r?s n?lk?l kapott) paradicsompal?nta ? mint k?sz t?ny ? azonban szerencs?re ?s egyel?re m?sfel? ir?ny?tott. A bokor?ltet?s id?ben am?gy is m?g messze volt/van, az arra sz?nt f?ld m?g sim?n fel tudta/-ja nevelni ezt a k?t k?l?nb?z? fajta, konyhakerti b?bin?v?nyt.
A kezdeti gyakori ?nt?zget?sek ut?n nagy gonddal kar?ztam, k?t?zgettem ?ket, ?s persze s?r?n n?zegettem is, hogy vajon mikor szedhetem le a term?st a Kuty?nak. Az ?jdons?g erej?vel hatott r?m, a nagy antibotanikusra, amikor apr?, z?ld bogy?csk?k jelentek meg a sz?rakon, a piciny, s?rga vir?gok nyom?ban ? h?t ilyet ?n m?g sosem l?ttam! :D ?s amint pirosra v?ltott?k sz?n?ket, kezdtem ?r?lni. A p?r szemnyi els? sz?retb?l ?n is csemeg?ztem, ?s meglep?dve ?llap?tottam meg, hogy ?ez nem is rossz!?. ?rdekes m?don az egyik t? egyszerre nevelt kerek ?s k?rte alak? term?st, ?s ez az ut?bbi kicsit el is t?rt az ?ltalam megszokott paradicsom?zt?l. M?z?des volt, tipikus paradicsom?z n?lk?l. Kicsit persze ott volt h?tul az ismert zamat, de ink?bb az ?dess?g domin?lt. A Kutyinyek ekkor rem?nytelin r?m kacsintott: ?lehet, hogy m?gis szeretni fogod a paradicsomot?!?
Az els? kis t?lnyi mennyis?get meghagytam neki, de a k?vetkez? adag kapcs?n m?r azon kaptam magam, hogy azon agyalok, mit k?sz?tsek bel?le. :D V?g?l ez a nagyon egyszer? sal?ta lett bel?le, amiben domin?lhat az ?des kokt?lparadicsom, aminek ?z?t csak m?g jobban kiemeli az enyh?n s?s kecskesajt ?s a szint?n saj?t termeszt?s? bazsalikom. Halkan jegyzem meg, hogy ez ut?bbit ?gy frissen ebben a sal?t?ban kedveltem meg. :D Ja, ?s persze a krokett is fincsi, t?k?letesnek bizonyult a megmaradt rizs elt?ntet?s?re! K?nny?, ny?ri eb?d lett bel?le. :)

 


 

Hozz?val?k 4 szem?lyre:

a kroketthez:
15 dkg marad?k f?tt rizs
15-20 dkg zsenge cukkini
10 dkg ement?li sajt
4 gerezd fokhagyma
1 csapott ek. Toscana f?szerkever?k
1 ek. v?r?shagyma granul?tum
?r?lt tarka bors
1 csapott tk. s?
1 nagy toj?s
kb. 5 dkg finom szem? zabpehely
kb. 5 dkg panko morzsa a forgat?shoz

a sal?t?hoz:
50 dkg kokt?lparadicsom
1 cs. (20 dkg) fetasajt
15 db nagyobb bazsalikomlev?l
3 ek. extra sz?z ol?vaolaj
?r?lt tarka bors
s? (elhagyhat?)


elk?sz?t?s:
  1. A sal?t?hoz a megmosott kokt?lparadicsomokat f?lbev?gjuk (a nagyobbakat negyedelhetj?k). A fetasajtot kis kock?kra v?gjuk.
  2. A megmosott, lesz?r?tott bazsalikomleveleket felapr?tjuk, ?s a fet?val, a borssal, ol?vaolajjal egy?tt a paradicsomhoz forgatjuk. Fogyaszt?sig h?t?be tessz?k.
  3. A kroketthez a cukkinit megmossuk, ha el?g zsenge, (kis lyuk? reszel?n) h?jast?l lereszelj?k. A lev?t?l r?gt?n kinyomkodjuk, ?s ?sszekeverj?k a f?tt rizzsel, a z?zott fokhagym?val, a reszelt sajttal. A f?szerekkel ?s a s?val ?zes?tj?k.
  4. Annyi zabpelyhet adunk hozz?, amit?l j?l form?zhat? massz?t kapunk, majd 10 perc pihentet?s ut?n kroketteket hengerget?nk bel?le (nekem 16 db lett).
  5. Ha sz?ks?ges, megnedves?tj?k a kez?nket, ?s a kroketteket megforgatjuk a panko morzs?ban.
  6. Nem t?l forr?, b? olajban kis?tj?k, majd konyhai pap?rt?rl?re szedj?k. Azon meleg?ben, szem?lyenk?nt 4 darab krokettet sz?molva, a paradicsomsal?t?val egy?tt t?laljuk. (Ut?bbit t?lal?skor enyh?n megs?zhatjuk.)










?tlet: innen



Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2023/08/cukki...

sponsored links

Keres?s