Cukkinis-sajtos lasagne tekercs.
sponsored links
Kedves lĂĄtogatĂłim mondhatnĂĄtok, na megint egy cukkinis recept!! Mivel nagyon szeretem a cukkinit, Ăgy bizony mĂ©g jĂł nĂ©hĂĄny, persze azĂ©rt mindig megĂșjulĂł recepttel talĂĄlkozhattok mĂ©g a közeljövĂ”ben itt nĂĄlam. Ez a lasagne nem csak formĂĄjĂĄban, de töltelĂ©kĂ©ben is kicsit mĂĄs mint amely Ă©ppen elsĂ” hallĂĄsra az eszĂŒnkbe jut a lasagne szĂł hallatĂĄn. A hĂșsos töltelĂ©k helyett, most egy cukkinivel Ă©s sajttal töltött vĂĄltozatot kĂ©szĂtettem el ebĂ©dre. Mivel pedig nem szerettem volna napokig enni, Ăgy a 8 tĂ©sztalapbĂłl tekercseket kĂ©szĂtettem. Ez a zöldsĂ©ges töltelĂ©k mĂ©g szĂĄmomra is Ășj, Ăgy izgatottan vĂĄrtam, hogy vĂ©gre elkĂ©szĂŒljön, Ă©s elĂ©rkezzen a kĂłstolĂĄs ideje. KĂłstolĂĄs utĂĄn pedig csakis azt mondhatom, hogy mĂ©g a vĂĄrtnĂĄl is finomabb. Ăgy aztĂĄn minden cukkinirajongĂłt csakis biztatni tudok, hogy kĂ©szĂtse el, mert a vĂ©geredmĂ©nyben biztosan nem fog csalĂłdni. (tovĂĄbbi cukkinis receptek itt megtalĂĄlhatĂłak)
HozzĂĄvalĂłk:
8 db lasagne tészta
2 közepes cukkini
20 dkg sajt
3 gerezd fokhagyma
sĂł
Ôrölt bors
2 ek olĂvaolaj
Paradicsomos szĂłsz hozzĂĄvalĂłi:
3-4 ek sĂ»rĂtett paradicsom
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
sĂł
Ôrölt bors
oregĂĄnĂł
bazsalikom
csipet cukor
2 dl vĂz
1 ek olĂvaolaj
ElĂ”ször a paradicsomos szĂłszt kĂ©szĂtsĂŒk el.
A sĂ»rĂtett paradicsomot keverjĂŒk simĂĄra a vĂzzel. A vöröshagymĂĄt, a fokhagymĂĄt, Ă©s a bazsalikomot vĂĄgjuk fel aprĂłra.
HevĂtsĂŒk fel az olajat, majd adjuk hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott vöröshagymĂĄt, Ă©s pĂĄroljuk ĂŒvegesre. EzutĂĄn adjuk hozzĂĄ a szintĂ©n aprĂłra vĂĄgott fokhagymĂĄt, majd pĂĄr pillanat mĂșlva öntsĂŒk fel a paradicsommal.
EzutĂĄn ĂzlĂ©s szerint sĂłzzuk, borsozzuk, adjuk hozzĂĄ a bazsalikomot, az oregĂĄnĂłt, Ă©s szĂłrjuk meg egy csipet cukorral.
EzutĂĄn nĂ©ha megkeverve, fĂ”zzĂŒk kb. 10 percig, majd vegyĂŒk le a tĂ»zrĂ”l Ă©s botmixerrel pĂ©pesĂtsĂŒk.
A cukkinit reszeljĂŒk le egy nagyobb lyukĂș reszelĂ”n, Ă©s hagyjuk pĂĄr percig ĂĄllni hogy levet engedjen, majd alaposan nyomkodjuk ki.
A sajtot szintĂ©n reszeljĂŒk le, Ă©s a fokhagymĂĄt vĂĄgjuk fel aprĂłra.
Az olajat hevĂtsĂŒk fel, majd adjuk hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott fokhagymĂĄt, Ă©s pĂĄr pillanat mĂșlva az alaposan kinyomkodott cukkinit is. EzutĂĄn ĂzlĂ©s szerint sĂłzzuk, borsozzuk, majd fĂ©lig lefedve, nĂ©ha megkeverve pĂĄroljuk puhĂĄra.
A lasagne tĂ©sztĂĄt enyhĂ©n sĂłs vĂzben fĂ”zzĂŒk meg, majd hideg vĂzzel öblĂtsĂŒk le, Ă©s hagyjuk teljesen leszĂĄradni. (Ă©n alaposan lecsepegtettem, majd egymĂĄsmellĂ© tettem tĂĄlcĂĄra hogy leszĂĄradjon)
EzutĂĄn vegyĂŒnk egy tĂ©sztĂĄt, majd kanalazzuk rĂĄ a cukkinit, Ă©s szĂłrjuk meg reszelt sajttal. VĂ©gĂŒl pedig Ăłvatosan tekerjĂŒk fel. (mindegyik tĂ©sztĂĄval Ăgy jĂĄrjunk el)
Egy tepsibe öntsĂŒk bele a paradicsomos szĂłszt, (pĂĄr kanĂĄllal tegyĂŒnk fĂ©lre belĂ”le) majd helyezzĂŒk egymĂĄsmellĂ© a megtöltött tĂ©sztatekercseket. EzutĂĄn mindegyik tetejĂ©re kanalazzunk a fĂ©lretett szĂłszbĂłl, majd fĂłliĂĄval fedjĂŒk le a tepsit.
HelyezzĂŒk be elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”be, majd közepes hĂ”mĂ©rsĂ©kleten sĂŒssĂŒk kb. 40 percig. Ekkor vegyĂŒk le a fĂłliĂĄt, majd szĂłrjuk meg reszelt sajttal, Ă©s tegyĂŒk vissza a sĂŒtĂ”be pĂĄr percre, hogy a sajt rĂĄolvadjon a lasagne tetejĂ©re.
TĂĄlalĂĄskor helyezzĂŒk a lasagne tekercseket tĂĄnyĂ©rra, majd kanalazzuk kĂ”rĂ© a paradicsomos szĂłszt, Ă©s Ășgy kĂnĂĄljuk.