Cukkinis réparopogós, fokhagymás mártással és gyömbéres Oolong teával

2014-05-02

sponsored links

Akkor megint vendégposzt, szerzõ én Maci (A Nyúl). Húsvét elõtt SOS fel kellett tenni az értekezésemet arról, hogy ne vegyen élõ nyuszit, aki két héten belül megunja, és arról, hogyan látom én az egészséges étkezést. Voltak csodás képek rólam, de a recept az ajánlásommal idõhiány miatt lemaradt. Most jön.

Blog2

Azt tudnám mondani, hogy imádom mikor ezt csinálja a gazdi, és szerintem minden családban ahol nyuszi van, ezt hetente többször is kötelezõvé kéne tenni. A Nyúl nélküli családokban elég csak havonta. A mi családunkban ugyanis a következõképpen zajlik a process. Mama elindul a kicsi konyhába, amirõl a legfontosabb információm (gyakorlatilag több nem is kell), hogy ott tartják a kajákat. Így ha valaki megmozdul a nappaliban, felkapom a fejem, és figyelek. Ha a kisszobába vagy a fürdõbe megy, akkor nyugodtan pihenhetek tovább, de ha látom, hogy az illetõ a konyha felé veszi az irányt, azonnal felpattanok és megindulok, hogy még elõtte beérjek, és figyelek, nehogy lemaradjak valamirõl. Ez azért is fontos, hogy a rohanás után tüntetõleg tudjak ülni közvetlen a kajás tálam mellett. Ez a recept azért jó, mert úgy kezdõdik, hogy rengeteg répát kell elõvenni a hûtõbõl. Megyek oda én is, szó szerint bele az ajtóba, és ellenõrzöm, nehogy véletlen valami mást fogjon meg a gazdi, és amint kiveszi, már két lábra állok és folyamatosan nyújtózkodva figyelek. Nyilván nem azért, hogy pillanatok alatt pucolási és vágási technikákat sajátítsak el. Mama megszán, kapok egy kis karika répát. Megeszem. De látom, hogy õ se bírja, õ is lop magának belõle? Ja, ha nem kell minden egyes darab az ételbe, nehogy ennyivel kiszúrja a szemem, ismét két lábra állok, figyelek, és lökdösöm a lábát a kezeimmel, ha esetleg nem venne észre. Észrevesz, elmondja a magáét, de azért még egy kicsit kapok. Lehet, hogy tudja, hogy nem állok meg egy kunyerálásnál, ezért direkt nem ad nagyot elsõre?

Blog1

Meg kell, hogy mondjam alapvetõ problémáim vannak a tudománnyal. Nem szeretem azt a mûfajt, ahol kiderítik, hogy a kedvenc kajám gyakorlatilag hizlal engem, ezért keveset kaphatok. Ha van répa, nem fogok visszamenni füvezni, ezt mama is jól tudja, (bár néha nem érti) de harmadszorra már csak azért se ad többet. Bevetem a következõ trükköt, kipacsálom a vizemet, és a falnak csapdosom a porcelán tálamat. Hihetetlen strapabíró egy tál, csoda, hogy még nem tört össze. Az elõzõ és a mûanyag nem bírta ennyi ideig. De úgy látszik ez nem elég idegtépõ, nem kapok több répát, és ahogy elnézem egy darabig már vizet se, mert magasra kerül az itatóm, már csak egy cukkini darabbal hajlandó kiszúrni a szemem. Amit nem kértem. Répát kértem. De feladom, 10 perc múlva ezt is megeszem, hisz már mindent miszlikre darált, esélyem sincs több répára. De azért nem megyek vissza a szobába a helyemre, inkább itt maradok vele, hátha lepottyan még valami. Meg velem együtt, hogy ott fekszem a lába alatt, vagy keresztben a konyha közepén mégis jobb fõzõcskézni. Nem szeret egyedül lenni, se ember, se állat. Ha sokat mocorog majd hátra ülök.
A meglepetés a sztoriban, hogy csináltak maguknak egy öntetet. Most petrezselyemmel az én szívem csücskével. Ha vesznek petrust mindig dupla adagot vesznek, mert tudják, hogy a kedvenc fûszernövényem, így nem csak a szárát, hanem még sok ? javítok, nagyon kevés!!! – levelet is kaptam a sok finomság után. Bár tudom, ha lett volna otthon, ezt az öntetet korianderzölddel csinálták volna, mert nekik az a kedvencük, és jól passzol a répához. Én is szívesen eszem a répához, de nekem így jobb volt. Szóval emberek azért egyék ezt, mert finom, egészséges vegetáriánus fogás, és akik pedig nyuszit tartanak, hetente többször egyék, mert az nyuszók örülnek ha kapnak a nyersanyagaiból.

Üdv,
Maci

blog 6

Nehézségi fok: összeállítás egyszerû, de a sütés egy kis ügyességet igényel
Elkészítési idõ: kb. 1 óra
Mennyiség: kb. 4 személyre és kb. 20 kis pogácsa lesz

Hozzávalók a répapogácsához:
? 500g répa (ez a tiszta súly, levelek nélkül)
? 1 közepes cukkini (kb. 230-250g)
? 2-3 szál újhagyma (kb. 80-90g) szebb ha kapunk lilát
? 3-4 duci gerezd fokhagyma
? 1 tojás
? 2 tojásfehérje
? 2-3 csipet chili pehely (vagy ízlés és erõsség szerint akár fél-egy kiskanálnyi)*
? 1 evõkanál citrom vagy lime héja (kb. egy ? másfél citrom)
? 1-2 kiskanál citromlé
? 100-110g kukoricaliszt vagy rizsliszt*
? Só, és bors

Hozzávalók a mártáshoz:
? 125g natúr joghurt (egy kis doboz)
? 125g tejföl (egy kis doboz)
? 2 duci gerezd fokhagyma
? 1-2 kiskanál citromlé
? 1 kis csokor petrezselyem vagy egy nagy marék korianderzöld
? Só, bors
? 1 evõkanál oivaolaj

Hozzávalók a teához:
? Kb. 75ml víz
? 1 evõkanál szálas oolong vagy egyéb tea*
? 1 hüvelykujjnyi gyömbér megmosva és felkarikázva (egy része akár reszelve)
? 1 citrom leve
? Ízlés szerint cukor (kb. 1 evõkanál) vagy méz

1. lépés
A répát pucoljuk meg és nagy lyukú reszelõn reszeljük le, vagy késes élû robotgépben*, nem túl finomra ledaráljuk a cukkinival együtt.

2. lépés
A darált répát, cukkinit tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a kis karikákra vágott újhagymát, az áttört fokhagymát, chilit, tojást, és a tojások fehérhét, citrom héját és levét, 100g lisztet, sót és borsot, és az egészet dolgozzuk össze. Nagyjából álljon össze, ha nem adjunk még hozzá egy kis lisztet.

3. lépés
Kevés olajat forrósítsunk fel egy serpenyõben, és süssük ki a kis pogácsákat. Fontos, hogy nem fognak a pogácsák nyersen összeállni, egy kis halmot kell a serpenyõbe rakni, azt ki kell kissé lapítani, és hagyni, hogy az alja kérgesre süljön. Pár perc után megfordíthatjuk, és a másik felét is megsüthetjük.

4. lépés (mártás)
A mártáshoz keverjük össze a joghurtot a tejföllel, préseljük a keverékbe a fokhagymát, adjuk hozzá a citrom levét, sózzuk, borsozzuk, és aprítsuk a keverékbe a petrezselyem vagy a koriandert nagy részét, és keverjük a mártásba. A maradékkal díszítsük a mártás tetejét, és locsoljuk meg egy kis olivaolajjal.

5. lépés (tea)
Forraljuk fel a vizet, és ebben áztassuk a gyömbért. Ha zöld teánk van, pláne hagyjuk egy kicsit kihûlni (a zöld teát 70-80 fokos vízbe kell áztatni) majd tegyük hozzá a gyömbért. Zöld tea esetében kb. 3-4 perc, fekete tea esetében 5-7 perc áztatási idõvel lehet számolni. Ízlés szerint tegyünk bele cukrot vagy mézet.

blog 5

blog3

Megjegyzések:
? Én nem nagyon szeretem a csípõs ételeket, és most nagyon erõs chili pehely van itthon, így csak két-három csipetet tettem a masszába. Ettõl nem lett csípõs, de adott egy kis pikáns ízt a pogácsáknak. De chili pehely helyett használhatunk friss chilit is.
? A citromot használjuk óvatosan, ne legyen citrom íze, de egy kis frissességet fog kölcsönözni az ételnek.
? A répákat praktikusabb reszelni, az hosszabb szálakat eredményez, amik sütéskor jobban egymásba tudnak ?kapaszkodni?, így egyszerûbb kisütni õket. De nekem ennyi répát nincs türelmem reszelni, így maradt a gép.
? Sajnos tapasztalat, hogy az elsõ három pogácsa valamiért mindig szétesik, erre nincs tudományos magyarázat. Ne adjuk fel, idõvel ráérzünk a technikára és jó lesz.
? A pogácsák frissen a legfinomabbak, ha nem esszük meg az egészet, praktikus a nyers masszát a hûtõbe egy jól záródó dobozba tenni. Kb. 3 napig eláll.
? Köretnek ehetünk hozzá pl. paradicsom, vagy egy egyszerûbb rukkola salátát vinegrette öntettel, egy kis krumpli, esetleg rizs köretet is tehetünk hozzá.
? A zöldségek arányán változtathatunk, lehet több cukkini, és kevesebb répa. A répa egy részét helyettesíthetjük fehérrépával vagy paszternákkal, de akár próbálkozhatunk részben karalábéval és céklával is.

blog4


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/05/02/...

sponsored links

Keres?s