Cukkinis-almás rétes (gyors változat)
sponsored links
Az elmúlt héten a lekvár fõzést követõen, most rengeteg savanyúságot, uborkasalátának valót, tököt, cukkinit, almabefõttet készítettünk télire a Párommal.
Már sokszor olvastam, hogy ha a tökféléket almával vegyítjük, egyrészt a fruktóztartalma is csökken az ételnek, másrészt pedig egy kis zöldséget csempészhetünk gyermekeink ételébe.
(Na, nem mintha nálunk a Pati nem enné elõszeretettel a paradicsomot, uborkát, borsót, répát, stb. zöldséget...)
Szóval jött az ötlet, hogy Lajos Mari féle rétestésztát, amit Gabriellánál olvastam, ki kellene próbálni, nem tûnik túl bonyolultnak, fõként nem idõigényesnek, és így a roskadó almafát, újabb tehertõl szabadíthatnánk meg - ugyanis még a java ma vár ránk ;) - és a még felhasználatlan cukkini sem vész kárba.
Hozzávalók:
Tészta:
360 gr liszt,
2 ek. olívaolaj,
2 kk. citromlé,
2 tojás,
1 cs. só,
100 ml víz
Kenéshez: 1 tojás, kevés tej kikeverve
Töltelék:
kb. 1,5 kg alma-cukkini lereszelve,
eritrit,
fahéj,
citromlé
Elkészítés:
A tésztát összegyúrjuk, majd fél órát pihentetjük hûtõben. Ez idõ alatt a töltelék hozzávalóit lassú tûzön megpároljuk, majd a levet kinyomkodjuk belõle - a Pati nálunk imádja, vízzel higítva - majd elõvesszük a tésztát. Kettévesszük, és két kb. 30 cm hosszú tégalalapot nyújtunk belõle. Megtöltjük a töltelékkel, majd feltekerjük a hosszabb oldalánál fogva, és megkenjük a tetejét a tojásos-tejjel. 180 fokos sütõben 30 perc alatt készre sütjük.