Csülkös tokány

2014-07-02

sponsored links

Az idei Erdélyi Konyhás találkozónk témája a disznóvágás volt, és ehhez kapcsolódóan készítettünk finomabbnál finomabb ételeket. Többek között ez a csülkös tokány is ekkor készült. Egy finom, tartalmas étel, nem kifejezetten nyári jellegû, ennek ellenére bármikor megennék belõle egy tányérral.

Csülkös tokány

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg lapocka, 1 közepes csülök, 20 dkg füstölt szalonna, 3-4 paradicsom, 1 sárgarépa, 1 zöldpaprika, 3 vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evõkanál liszt,  1-2 cikk fokhagyma, só, bors, babérlevél, petrezselyemlevél, pirospaprika.

Elkészítése: A sárgarépát hasábokra, 1 hagymát negyedekbe vágunk, enyhén sós vízben, 1 cikk fokhagymával és a csülökkel együtt, babérlevéllel fûszerezve kuktában 40 percig fõzzük. Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, kiszedjük, félretesszük. A zsírjában megpirítjuk a hagymát és az apróra vágott fokhagymát, hozzászórjuk az apróra vágott paprikát, megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, fedõ alatt lassú tûzön készre fõzzük. A megfõtt csülköt kissé kihûtjük, szintén csíkokra vágjuk. Amikor a hús kész, hozzáadjuk a csülköt, a felvágott sárgarépát, szaftos alapot hagyva alatta, friss petrezselyemzölddel megszórjuk, összeforraljuk 2 dl tejföllel elkavart 1 kanálnyi liszttel.

 

 


Folytats a blogon ... ottisfoz.szhblog.ro/2014/07/02/csulko...

sponsored links

Keres?s