Csõben sült brokkolis tészta.

2014-02-03

sponsored links



Kezdjük a hetet egy egyszerû, és finom brokkolis tésztával. A zöldségesnél megláttam a brokkolit, és mivel az utóbbi idõben elég jó barátságot kötöttünk egymással, így rögtön meg is oldódott a kérdés, hogy mit is fõzzek ebédre. Ameddig a tészta, és a brokkoli roppanósra fõt, addig a besamel mártás is elkészült. Ezzel az én szerepem itt véget is ért, mert a többi már a sütõ dolga volt. Bõ fél óra alatt a sajt szép pirosra sült a tetején, így aztán már tálalhattam is. Ízlés szerint a brokkolit lecserélhetjük karfiolra, mert azzal is nagyon finom. (én legalábbis szeretem a karfiolos változatát is)





Hozzávalók:

50 dkg brokkoli
15-20 dkg tészta
10 dkg sajt
3 dkg vaj

Besamel mártás hozzávalói:

6 dkg vaj
4 dkg liszt
3 dl tej
õrölt fehér bors
szerecsendió
1 tojássárgája
1 dl tejszín





A brokkolit szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízbe fõzzük pár perc alatt puhára. Ezután szûrjük le, és csepegtessük alaposan le.

A tésztát szintén fõzzük puhára enyhén sós vízbe, majd csepegtessük alaposan le. (arra figyeljünk nehogy túlfõzzük a tésztát)

A besamel mártáshoz hevítsünk fel 4 dkg vajat, majd szórjuk rá a a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínûre. (vigyázzunk hogy ne piruljon meg a liszt, csak éppen hogy világos zsemleszínû legyen)

Ekkor vegyük le a tûzrõl, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet. Addig keverjük hogy csomómentes legyen. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Ezután tegyük vissza a tûzre, és kevergetve addig fõzzük még besûrûsödik a mártás.

Amikor már kellõen besûrûsödött vegyük le a tûzrõl, majd hagyjuk pár percig hûlni. Ezután keverjük hozzá a maradék vajat, és a tejszínt, majd egy szûrõn szûrjük át hogy sima, selymes állagú mártást kapjunk. (én átszûrtem, de ettõl el is tekinthetünk)

A megfõtt tésztát és a brokkolit tegyük bele egy nagyobb tálba, majd öntsük rá az elkészült besamel mártást. Ezután óvatosan forgassuk össze.

Egy sütõformát (v. tepsit) kenjünk ki alaposan vajjal, majd öntsük bele a mártással összekevert brokkolis tésztát. Ezután reszeljünk rá ízlés szerint sajtot.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten addig süssük még a sajt ráolvad, és szép világos színt kap.

Tálalás elõtt hagyjuk egy kicsit hûlni, majd kínáljuk.


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/02/c...

sponsored links

Keres?s