Csudajó almatorta

2014-01-31

sponsored links














Almás sütibõl sosem elég! No meg aztán nem lehet vele nagyot tévedni sem, általában mindenki szereti. Ebben a hidegben ki sem dugtam ma az orromat a házból, inkább begyújtottam a sütõt és megsütöttem ezt a nagymamás süteményt. Vékony ropogós tészta az alja és rajta a jóóó sok zamatos töltelék. Sõt az egész torta majdnem csak töltelékbõl áll, nehezen lehetne ráfogni, hogy nem elég szaftos. Még a tetejét sem tészta borítja, hanem almaszeletek, melyeket megkentem leheletnyi rumos sárgabaracklekvárral. Közeleg a hétvége, akinek nincs ötlete, hogy mit süssön, annak ajánlom ezt a könnyû, gyümölcsös desszertet.    


Elkészítései idõ: 60 perc
Pihentetés: 60 perc


Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához


tészta:

12 dkg liszt
8 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1 kk porcukor
csipet só
2 ek zsemlemorzsa

töltelék:

1,2 kg alma
10 dkg cukor 
(az alma édességétõl függõen lehet több vagy kevesebb is)
5 dkg mazsola
5 dkg durvára vágott dió
1/2 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve
1 mk fahéj

tetejére:

sárgabaracklekvár
rum
barnacukor



Elkészítése:



1.  A liszthez hozzáadjuk a sót és a porcukrot, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojással könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.
2.  Folpackba csomagolva legalább 1 órát hûtõben pihentetjük.
3.  Az almából 2 darabot félreteszünk, a többit meghámozzuk, lereszeljük, elkeverjük a mazsolával, dióval, reszelt citromhéjjal, citromlével, fahéjjal és a cukorral.
4.  A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja és a kivajazott, kilisztezett formába fektetjük.
5.  Meghintjük a zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a levétõl kinyomkodott reszelt almát. (kicsit nyomkodjuk le, hogy ne legyen hézagos)
6.  A félretett 2 almát meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, vékony cikkekre vágjuk, szépen elrendezzük a torta tetején.
7.  Az almaszeleteket kevés rummal (vagy vízzel) hígított sárgabaracklekvárral megkenjük, barnacukorral megszórjuk.
8.  Elõmelegített sütõben 180-200 C-on kb 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
9.  Melegen vagy hidegen is adhatjuk, de langymelegen a legfinomabb.    









AZ OTTHON ÍZEI









Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/01/csu...

sponsored links

Keres?s