Csorba ? erdélyi leves ? paleo és ketogén változata

2017-06-15

sponsored links

A receptet nate.b küldte 2011.02.21-én, melyet tovább paleosítottam, majd ma 2017.06.15-én ketogén változatot készítettem.

Hozzávalók:

  • 4-5 hosszúkás zöldpaprika
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db nagyméretû vöröshagyma
  • 1 fej karalábé
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 csokor kapor
  • 1 egész citrom
  • Só, õrölt bors, esetleg valamilyen bio fûszerkeverék,
  • és ami a “Csorba leves” legfontosabb kelléke, a 2-3 szál  friss lestyán
  • 2-3 dl kókusztej + 1 tojás sárgája – tejföl helyett sûrítésnek (elhagyható); fermentált tejtermék a joghurt – ezzel is lehet bekeverni a levest, ha TED követõ vagy, és nem vagy cukorbeteg, mert a joghurtnak nagy az inzulin válasza!
  • Húsfélék: csirkemell darabok, csirkecomb, húsgombóc = bármilyen darált hús elkeverve 1 db tojással és esetleg szezámpehellyel dúsítva (elhagyható)
  • 2-25 dkg savanyú káposzta (ízlés szerinte kimosva) citrom helyett (elhagyható)

Elkészítés:

  • A hagymát kockázzuk és kevés olíva olajon vagy gheen  sóval megfonnyasztjuk
  • Hozzá adjuk a felaprított paprikát és tovább sütjük
  • Amikor mindez már megpuhult, akkor a sárgarépát, a fehérrépát és a karalábét felkockázva hozzáadjuk
  • Felöntjük vízzel, annyival, amilyen sûrûségû levest akarunk, és esetleg adunk hozzá egy kevés ételízesítõt
  • Lestyánt tegyük bele, melyet ne aprítsunk fel, mert ha kész a leves, akkor a lébõl kivesszük
  • A kaprot felaprítva tegyük a levesbe, és azzal fõzzük készre
  • Amikor a levest levesszük a tûzrõl, facsarjunk ki citromot, és óvatosan annyit tegyünk a citromlébõl a levesbe, hogy az kellemesen savanykás ízt kapjon
  • Amennyiben tejfölösen szeretnénk fogyasztani, akkor 2-3 dl kókusztejet keverjünk ki 1 tojás sárgájával, és a forró levesbe lassan öntsük bele, majd a levest még egyszer fõzzük fel
  • A levesbe tehetõ hús is – pl. csirkemell darabok, csirkecomb, húsgombóc

Ketogén változat:

  • Hosszan fõzött húsleves levébõl 0.5 liternyit felolvasztottunk és 0.5 vízzel kiegészítjük.
  • Húsféle jelen esetben: csirkeszárny, amit az alaplével együtt megfõzzük.
  • Levesbetétként mélyhûtött vegyes zöldségkeveréket használjunk, melyben ugyan van, de egy maroknyinál nem több a répafélék összetétel – kb. egy maroknyi.
  • A levesbe mindenféle saláta- és fûszerfélét tegyünk, lestyánt mindenképpen. (A kertbõl hoztam: tépõsalátát, snidlinget, kakukkfüvet, tárkonyt, lestyánt, az elsõ érõ sárga paradicsomot, piros húsú paprikát.)
  • A lébe ízlés szerint tegyünk sót és erõs paprikát, továbbá facsarjunk bele pici citromlét.

Folytats a blogon ... paleovital.hu/?p=2551

sponsored links

Keres?s