Csopaki almás pite

2011-11-02

sponsored links

A csopaki almás pite alul omlós tésztából, középen szeletelt almás töltelékbõl, míg legfelül mandulás piskótás rétegbõl áll. Erre a finom süteményre Szakál László: Régi ünnepek a konyhában címû szakácskönyvében bukkantam rá. A finom összetevõk, és az almás pitének ez a különleges elkészítési módja felkeltette a kíváncsiságomat. Továbbá szimpatikus volt, hogy az alma reszelés, párolás nélkül, vékonyra szeletelve kerül a süteménybe.
Kicsit módosítottam a recepten, különösen az omlós tésztán változtattam, illetve a pitékhez használt, jól bevált tésztából készítettem. (Véleményem szerint az omlós tészta hozzávalói tekintetében elírás lehet, túl soknak találtam a 2 dl tejfölt. 1-2 evõkanál is elég az omlós tésztához. Valamint a 3 egész tojást is sokallom 25 dkg liszthez.)
Aki egy különleges almás pitére vágyik, csak javasolni tudom, hogy készítse el ezt a süteményt. Frissen, langyosan is nagyon finom, de másnapra sem veszít élvezeti értékébõl, ekkorra az ízek kissé összeérnek, finoman puha lesz a pite állaga.
Következzék a recept az általam módosított változatban.

Hozzávalók az omlós tésztához: 30 dkg liszt + amennyit még felvesz a gyúrásnál, 1 kávéskanál sütõpor, 12 dkg fagyos zsír vagy 15 dkg vaj, 1-2 evõkanál tejföl, 1 tojás, 2 evõkanál cukor, fél citrom reszelt héja, szükség esetén ...

Folytats a blogon ... izeskalandok.blogspot.com/2011/11/cso...

sponsored links

Keres?s