Csokoládés zabkása torta

2014-05-21

sponsored links

Csokoládés zabkása torta
Ahogy rátaláltam Gabojszánál erre a receptre, máris raktam az asztalra a hozzávalókat,egy jó óra múlva pedig már hûtöttem, hogy mielõbb meg tudjam kóstolni. Csak annyit módosítottam rajta, hogy nem xukorral készült.
Hozzávalók:
fél liter tej
15 evõkanál zabpehely
3 evõkanál sötétbarna bio nádcukor
1 teáskanál õrölt fahéj
1 evõkanál natúr kakaópor
5 deka jó minõségû étcsokoládé
A felmelegített tejbe belemértem a zabpelyhet és visszatettem a tûzre, kevergetve összeforraltam. Nekem be is sûrûsödött. Elzártam alatta a lángot és belekevertem a többi hozzávalót. a csokoládé azonnal bele is olvadt.
Gondban voltam, hogy milyen formában süssem. A kerek szilikon sütõm nagy, a 18 centis tortaformám kicsi hozzá.
(A férjem ilyenkor elkezdi vakargatni a kopasz feje tetejét, nem azért mert viszket neki, hanem ezzel fejezi ki a véleményét. El se kell mondania, a fejvakargatásból tudom, hogy szerinte annyi sütõforma van a háznál, hogy Dunát lehetne vele rekeszteni). De ehhez a gérfiak nem értenek! :)
Ennél a szív alakú sütõformánál kötöttem ki. (Utóbb kiderült, hogy mégiscsak a 18 centisbe kellett volna sütni, mert ebben kicsit lapos lapos lett.) Fagyos vajjal bekentem, megszórtam morzsával és beleterítettem a sûrû masszát.
Elõmelegítettem a sütõt(180 fokon 45 perc sütési idõ a javasolt). mivel az én sütõm lassúbb, 220 fokon kezdtem a sütést, alsó-felsõ lángon sütöttem. Sajnos pontos idõt most nem néztem, de a sütemény állagából, színébõl meg tudtam állapítani, amikor elkészült.

Én nagyon szeretem a zabpelyhes dolgokat. Ez is olyan kellemes illatot árasztott, hogy alig bírtam kivárni, amíg langyosra hûlt. Nagyon-nagyon finom volt!
Nemcsak nekünk ízlett, felét elvittem a sógornõmnek, õ is nagyon dícsérte.
Gabojszának köszönöm a receptet!



Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/05/csoko...

sponsored links

Keres?s