(csokoládés) VASÁRNAPI SÜTEMÉNY (karamellzált olívabogyóval)

2014-04-07

sponsored links

Bent a "gyárban" nem ért még sok meglepetés, finom letisztult tányérok, némi csavarral. Mikor eljutottam oda az elsõ napokban, hogy akkor állítsuk össze a sajttorta tányérdesszertet, és mikor megláttam, hogy karamellizált olívabogyót teszünk bele (ez csak az utolsó pillanatokban tudatosult bennem, mert addig héberül mondták, én meg okosan bólogattam, de fogalmam nem volt, mi a fenérõl beszélnek), na akkor azért kikerekedett a szemem. És nyilván meg kellett kóstolnom, és nyilván eszméletlen finom volt, és persze, hogy azóta itthon is van, és persze, hogy még salátába is teszem és kekszbe, és macaronba is baromi jó lehet, és tulajdonképpen univerzális...viszont nagyon megosztó, ezt elõre mondom. Ha valaki nem szereti az olívabogyót ezután sem fogja.





CSOKOLÁDÉS VASÁRNAPI SÜTEMÉNY KARAMELLIZÁLT OLÍVABOGYÓVAL

Karamellizált olívabogyó:

100g aszalt fekete olajbogyó
100g cukor
100g víz

Ez a mennyiség, elég lesz otthonra egy darabig. A trükk, hogy az aszalt olívabogyóból egyszerûen el kell tûntetnük amennyire csak lehet , a sósságot, amit amúgy szeretünk. Ehhez 4-5 alkalommal elõször is forró lobogós vízbe tesszük fél percekre, utána pedig lecsöpögtetjük. Én minden egyes blansírozásnál, utána hideg vízbe teszem õket, mert így nem fog szétesni, és pépesedni. A vizet természetesen mindig cseréljük, a hideg és forró vizet is.

Utána egy edénybe, a cukorral és vízzel, addig fõzzük, még szirupossá nem válik, és enyhe karamellás ízt nem kap. Kihûtjük és apró darabokra vágjuk.

240g vaj
250g cukor
260g tojás(4 nagyobb)
1 vanília
1 citrom héja

A vajat a cukorral, a vaníliával és a citrom héjával kihabosítjuk. Majd egyenként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat.

350g liszt
60g kakaó
8g szódabikarbóna
5g só

A szárazanyagokat elkeverjük. Átszitálva hozzáadjuk a felét a vajas keverékhez.

120g tej
120g tejföl

A tejet a tejföllel elkeverjük és hozzáadjuk a tésztához folyamatos keverés mellett. Majd a másik felet a szárazanyagokból.

Most pedig az opcionális, bár szerintem nélkülözhetetlen elemek:

2-3 ek kandírozott, aprított narancshéj
4-5 ek tejcsokoládécsepp (hú mikor meleg, és felvágjuk a süteményt és olvadt még...hjúj)
2ek aprított karamellizált olívabogyó


Ezekkel átforgatjuk a tésztát, és kivajazot formában sütjük 160-170 fokon kn- 45-50 percen keresztül.


Bon Appetit! :)



Folytats a blogon ... angelastaste.blogspot.com/2014/04/cso...

sponsored links

Keres?s