Csokoládés pöfeteg cukormentesen, ami majdnem kifogott rajtam... (diabetikus)

2013-12-21

sponsored links


A csokis pöfeteg is egy olyan aprósüti, amit sokan készítenek a karácsonyi idõszakban. Akár csemegének, akár ajándékba. Egy ideje már izgatta a fantáziámat. Nem tûnt nagy dolognak átszabni diabetikusra, de aztán majdnem kifogott rajtam... A receptet amibõl kiindultam Orsicsibe blogján találtam. 


Hozzávalók:
-10 dkg legalább 74%-os étcsokoládé
-5 dkg vaj
-1 tojás
-5 dkg nyírfacukor por
-1 evõkanál jó minõségû keserû kakaópor
-10 dkg szénhidrátcsökkentett liszt (nálam ismét ZelleiTündi süteményliszt)
-1 tk fahéj
-1/4 tk sütõpor
-1 csipet só
-5 dkg nyírfacukor por a hempergetéshez.



A csokoládét tegyük vízfürdõ fölé, adjuk hozzá a vajat, és olvasszuk fel. A tojást az 5 dkg nyírfacukorral keverjük habosra. Ha a csoki langyosra hûlt, keverjük a "cukros" tojáshoz. A száraz hozzávalókat vegyítsük össze, és ezt is adjuk hozzá, majd az egészet dolgozzuk össze. Nagyon ragacsos masszát kapunk, senki ne ijedjen meg :) Legalább egy órára tegyük a hûtõbe. Sokkal tovább nem érdemes, mert túlságosan kemény lesz a tészta, és úgy nehéz vele dolgozni. A masszából kisebb dió méretû golyókat formázunk, és a nyírfacukor porba forgatjuk, majd sütõpapírral bélelt tepsibe tessük, és 170 fokra elõmelegített tepsiben 12-15 perc alatt megsütjük. ( Inkább 12, ne szárítsuk ki szegényeket). 


És itt jött a meglepetés! A gombócok szépen berepedeztek, ahogy kell. A nyírfacukor viszont elolvadt rajtuk. :( Mivel a hempergetéshez kimért ny.porcukorból még maradt bõven, így a kész pöfetegeket belenyomkodtam, a megolvadt elsõ rétegtõl szépen rá is ragadt, és szinte pont olyan lett, mint ahogy eredetileg  is kellett volna. 


Íme a végeredmény :

A süti nagyon-nagyon csokis, így jót is tesz neki a dupla réteg édes bevonat. Az elsõ ami megolvadt, szépen megkeményedik és szinte roppan, ahogy beleharapunk. Tea vagy kávé mellé el sem tudok szebbet-jobbat-finomabbat képzelni. A majdnem kudarcból egy olyan süti lett, aminek örök rajongói lettünk. Már meg is van a következõ verzió...



Folytats a blogon ... kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.com/...

sponsored links

Keres?s