Csokoládékrémes fánk

2014-01-10

sponsored links

Nincsen farsang fánk nélkül! A farsang idõszaka vízkereszttõl (január. 6.) Húshagyókeddig tart (az idén ez március 4.), amely a bálok, karneválok, népünnepélyek és a nagy evészetek-ivászatok idõszaka. Ezt követi a negyvennapos böjt. Valaha az emberek nem bírták volna ki a negyvennapos koplalást, ezért a papok azt tanácsolták nekik, hogy a böjt elõtt tápdúsabb ételt vegyenek magukhoz. Így aztán kenyér helyett az energiával jóval gazdagabb fánkot kezdték enni. Mára a böjt kiment a divatból, de az elõtte lévõ farsangi idõszakban a fánk hagyománya megmaradt. 
Én nem csak ilyenkor, hanem egész évben sütök különbözõ fánkokat, mivel Milánnak a fánk a legnagyobb kedvence. Az egyik jól bevált fánkreceptemet - melynek jó könnyû a tésztája - most feldobtam finom csokoládékrémmel. Nem csak a tetején van ám krém, hanem belül is. Ez aztán az energiabomba! :)






Hozzávalók a tésztához: 25-30 darabhoz
- 3 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztõ
- 1 evõkanál porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum (1-2 evõkanálnyi)
- csipet só
- 50 dkg sima liszt

A csokikrémhez:
- 15 dkg Boci ét- és tejcsokoládé vegyesen
- 1 dl habtejszín

+ olaj a sütéshez




Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztõt, és beletesszük a porcukrot. Amikor az élesztõ felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a rumot, sót, majd a liszttel jól összedolgozzuk, kidagasztjuk - lágy tésztát kapunk (de ne ragadjon). Langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük.
2. Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a csokikrémet. A tejszínt felmelegítjük (forró legyen, de ne forraljuk). Majd levesszük a tûzrõl és beletesszük a darabokra tördelt csokoládét, hagyjuk, hogy elolvadjon a tejszínben, majd szép simára keverjük. Kb. 1 órára betesszük a hûtõbe, hogy megdermedjen annyira, hogy ne legyen nagyon folyós és meg tudjuk tölteni a fánkokat.
3. Amikor megkelt a tészta enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra nyújtjuk, kiszaggatjuk) és egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük még 30 percig.
4.. Középforró olajban egyenletes tûzön sütjük. Sütés elõtt a fánkok közepére ujjunkkal nyomunk egy kis lyukat - ezt a részt lefelé fordítva kezdjük sütni a fánkot. Elõször fedõvel letakarva sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk és fedõ nélkül sütjük tovább.
5. A pirosra sült fánkokat szûrõkanállal papírtörlõre szedjük. Pár percig hûlni hagyjuk (de ne hûljön ki teljesen!), majd a csokoládékrémet beletesszük a tortadíszítõ zacskóba (a leghegyesebb tortadíszítõt válasszuk), beleszúrjuk a fánk oldalába és óvatosan megtöltjük a krémmel a fánkokat. (esetleg elõtte a konyhakéssel szúrhatunk a fánkokba kis lyukakat, így még könnyebb megtölteni) A maradék krémmel megtöltjük a fánkok tetejét is.




Jó étvágyat!
  

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/01/csokola...

sponsored links

Keres?s