Csokitorta tonkababbal (vagy a nélkül)

2014-05-20

sponsored links

Ezt a receptet, tényleg de tényleg késõbbre szántam. Hisz tavasszal és nyáron annyi virágtól és gyümölcsös édességtõl lehet hízni, ami télen nincs, hogy inkább tartsuk meg a csokit az ínségesebb idõkre. Aztán ahogy így tavasz végén az õszi idõjárással küzdünk ? hallottam olyanokról akik befûtöttek, az irodában a csajok az a fele amiben én is benne vagyok, elõbányászta a csizmáját, és vastag pulcsiban, esõkabátban járok dolgozni ? éppen, hogy mézes sütõtököt nem eszünk fûszeres forralt borral. Ezért úgy gondoltam mégis kell egy kis csokis vigasz.

blog_Homebisztro_csoki5

De még akkor se ezt a receptet szántam a blogra, hanem egy félig piskótás, félig olvadós állagú csokilávát. Viszont a napokban csevegtem egy volt osztálytársnõmmel, aki olvassa a Homebisztrot és kérdezte, hogy nincs e valami gluténmentes (vagy már lisztmentes? Bár számomra még nem teljesen tiszta a cikk.) recept, mert úgy tûnik érzékeny rá. Nálam szerencsére nem cél, hogy akár a glutént, vagy a lisztet, akár a laktózt elhagyjam az étkezésembõl, így amire figyelnem kell, mindössze az, hogy próbáljak a lehetõ legkevésbé gömbölyödni. Bár akinek nincs intoleranciája, annak e masszív csokitorta esetében már majdnem mindegy, hogy van benne liszt vagy nincs. Viszont amit a kedves olvasó szeretne, annak amennyire csak tudok, próbálok eleget tenni. És mivel azt mondta, csokitorta jó, hát akkor a csokitorta jön. Nagyon finom, krémes állagú torta, amit viszonylag kevés macerával viszonylag gyorsan el lehet készíteni és otthon felfalni vagy vendégségbe vinni. Magában is finom, de kissé ünnepibb és érdekesebb, ha krémmel vagy tejszínhabbal tálaljuk.
A jövõben pedig könnyen rákereshetõ is módon igyekszem jelölni a blogon, hogy épp milyen mentes a recept.

Szóval ezt a receptet tényleg, de tényleg elõbbre szántam, ;) hisz ma végre egymás után a második tavaszi napunk van, nem pedig az a maszat mint mikor a bejegyzés 90%-át összeállítottam. De technikai okok miatt pár napot csúszott a publikálás. De ilyenkor már nem táncolunk vissza. :)

A recept a 2014 májusi Kifõztük magazinba is megjelent, további öt receptem és mások által készített finomságok társaságában.

blog_csoki2

Elkészítési idõ: összeállítás kb. 15 perc, sütés kb. 1 óra + hûtés
Nehézségi fok: egyszerû
Mennyiség: 8 személyre

Hozzávalók a csokitortához:
? 200g barna cukor
? 50g fehér cukor
? 3,5 evõkanál víz
? 250g vaj
? 180g keserû csokoládé
? 70g tejcsokoládé
? 6 tojás
? 2 db tonkabab reszelve (vagy másfél teáskanál fahéj vagy egy teáskanál kínai ötfûszer keverék, vagy ld. megjegyzés – elhagyható)*

díszítésnek kakaópor esetleg porcukor

Hozzávalók krémhez:
? 25 dkg mascarpone
? 4 evõkanál tejszín
? fél tonkabab reszelve
? 1 kiskanál vanília kivonat
? 3 evõkanál porcukor

1. lépés
A kétféle cukrot összekeverjük, hozzáadunk 3,5 evõkanál vizet, és egy tûzálló tálban kis lángon lassan felolvasszuk.

2. lépés
A tojás fehérjét és a sárgáját szétválasszuk. A fehérjébõl kemény habot verünk, majd a sárgáját egy másik tálban villával összekeverjük.

3. lépés
A vajat felkockázzuk, és a két féle csokit kis darabokra vágjuk, majd egy nagy fõzõedénybe tesszük. Hozzákeverjük a meleg, felolvasztott cukrot. Ha nem ettõl nem olvad el a vaj és a csoki, akkor kis lángon összeolvasszuk a hozzávalókat. Egy keveset (2-3 evõkanál) óvatosan a tojás sárgájához adunk a csokiból, gyorsan megkeverjük (azaz hõ kiegyenlítést végzünk), ez megismételjük, majd a tojás sárgáját óvatosan hozzáadjuk csokis masszához. Majd fûszerezzük, és jól elkeverjük.

4. lépés
A tojásfehérjébõl egy darabot (kb. egy szûk bögrényi mennyiséget) kiveszünk, és a csokihoz keverjük. Össze is törhetjük, ezzel lazítjuk a tésztát. Majd a többi fehérjét óvatosan a csokiba forgatjuk. Itt már vigyázzunk a tojás fehérjére, próbáljuk ne összetörni.

5. lépés
180 fokon kb. 55-60 percig süssük, de 50 percnél csináljunk egy tûpróbát. A lényeg, hogy ne legyen nyers, folyós a tészta, de egy kicsi ragadhat a villára.

6. lépés (krém)
A krémhez a hozzávalókat keverjük jól össze, és ezzel tálalhatjuk a torát.

blog_csoki4

Megjegyzések:
? Mivel a csokoládé önmagában is finom, a fûszerezés elhagyható, ugyanakkor érdekes ha mégis kipróbáljuk, és fûszerezzük egy kicsit a csokit. A tonkabab egy viszonylag új, különleges hozzávaló, ami nagyon jól megy a csokihoz. Ugyanakkor kevés helyen lehet kapni, és sajnos nem kevés pénzért, így ha fûszerezni akarjuk, használhatunk más fûszereket is. Egy bõ kiskanál fahéj, vagy 4-5 szem zöld kardamom frissen, mozsárban megtörve is, esetleg szegfûszeg és/vagy szerecsendió is kitûnõ. A kínai ötfûszer keverék (fahéj, szegfûszeg, édesköménymag, csillagánizs, szecsuáni bors keveréke) pedig nagyon jó barátja a csokinak.
? Mikor óvatosan a krémhez keverjük a tojásfehérjét, elõfordulhat, hogy a fehérje kis darabokban marad. Ez nem baj, sütés után így is nagyon finom lesz a torta.
? A krémet a torta mellé kínálhatjuk, de e nélkül is mûködik.
? Nagyon kedvelem ezt a tortát már hidegen a hûtõbõl kivéve is. Párom pedig melegen szereti igazán, így ha nem friss, képes betenni mikróba egy kicsit.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

blog_csoki3


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/05/20/...

sponsored links

Keres?s