Csokis zsidócseresznye

2014-07-12

sponsored links

zsidocseresznye

Zsidócseresznyével elõször középiskolás koromban találkoztam, a kolozsvári hires Házsongárdi temetõben. Nagy elõszeretettel látogattuk ezt a temetõt, gyönyörû kápolnái miatt, és persze a sok hiresség sirjának látványa nagyon vonzónak tûnt. Érdekes módon más temetõbe sosem tenném be a lábam egyedül? Innen mindig vittünk õsszel zsidócseresznyét a sivár kollégista szobánk diszitésére?.

Sosem fordul meg az eszemben, hogy ez ehetõ is, mindaddig ameddig nem olvasgattam recepteket tomatillo-val, és nem láttam a képeket a receptek mellett. Még ekkor is, csak azt hittem vagy tévedés, vagy azért fényképezték, mert mutatós. Pár nappal ezelõtt egy nemzetközi zöldségesnél láttam, 3 dobozt 1 fontért. Na, gondoltam, egyet megveszek, kiváncsiságból?

A zsidócseresznye, földicseresznye vagy hólyagcseresznye több fajtáját melegebb, mediterrán tájakon  gyümölcsként termesztik, mérsékelt éghajlatokon pedig disznövényként. A lampionvirág, a nemzetség mintegy 3o faja közül egy, a Kárpát-medencében is megél, de ennek termése mérgezõ. Nyersen fogyasztható, de kiadós salátát, lekvárt, kompotót is készitenek belõle. Az egész gyümölcs ehetõ. (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldicseresznye).

Remélem én nem pont az vásároltam amit a Kárpát-medencében termeszetnek:))).

Mivel nem voltam biztos magamban, nem sokat filozófáltam az elkészitésén, igy csak simán beleforgattam olvasztott csokiba.

zsidocseresznye2 (2)

Finom, savanykás ize van. Nagyon jól mutat. Szerintem simán megállná a helyét egy partyn is?. Legközelebb egy salátával próbálkozom?.


Folytats a blogon ... makviragesmakvirag.cafeblog.hu/2014/0...

sponsored links

Keres?s