Csokis perec

2014-07-23

sponsored links

Avagy mit süssünk a megmaradt omlós tésztából?

 
A pereceim! 

Még a tavasszal készítettem egy jó nagy adag islert a Párom unszolására, de az utolsó adag tésztát már nem volt kedvem kiszaggatni és csak úgy bedobtam a fagyóba. Pár napra rá azonban megláttam Zsuzsi receptjét a Dívány-on és egybõl beindult a Pavlovi-reflexem, így már ballagtam is a konyhába, kiolvasztani a félig elfeledett omlós tésztát! J

A csokis perec elkészítése egyébként nagyon jó buli volt, lényegében csak kiszaggattam a pereceket, majd megmártottam õket csokiban és kééész is volt az egész! JSzerintem egy szuper és nagyon gyorsan elkészíthetõ kis finomság ez, ami ráadásul remek vendégváró! Nagy elõnye még, hogy elkészítése nem terheli meg a pénztárcánkat és már napokkal a buli elõtt is elkészíthetjük!

Hozzávalók*: (kb. 25-30 db perechez.)
20 dkg liszt + 10 dkg pirított õrölt mandula, vagy dió, vagy bármilyen olajos magõrlemény
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
1 csipet sütõpor
1 citrom reszelt héja
15-20 dkg étcsokoládé (+1-2 ek olaj)

*Megjegyzés: A hozzávalók teljesen megegyeznek az isler tésztájával.

Belül finom omlós tészta... 

Elkészítés:
A porcukrot, a lisztet és az õrölt mandulát egy tálba szitáljuk, hozzákockázzuk a hideg vajat, majd az egészet alaposan összemorzsoljuk (A-B). Ráütjük a tojássárgáját, hozzáadjuk a csipet sót, sütõport, vanília kivonatot és gyors mozdulatokkal egy sima tésztát gyúrunk (B-C). A nyers tésztát érdemes kettévenni és úgy folpackba elcsomagolni, majd egy bõ órácskára, vagy akár éjszakára is hûtõben pihentetni. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk a pereceket (D), amiket 180°C-os sütõben 8-10 perc alatt szép aranybarnára sütünk. A kisült pereceket csak akkor emeljük át tányérra, mikor már teljesen meghûltek, hiszen a frissen sült tészta nagyon puha és könnyen törik! Ezután jöhet a csokiba mártás (E-F)... 

Így készült....

A ?lecsokizás?:
A perecek csokiba mártásához kétféleképpen járhatunk el a csokival. Az egyik, s nagy valószínûséggel az egyszerûbb mód az, mikor az étcsoki felolvasztását követõen egy kevés (1-2 ek) olajat is adunk a csokiba és ebbe mártjuk meg a pereceket. (Ekkor a csoki szép fényes lesz, ahogy megszilárdul.) A másik mód - én most így jártam el -, amikor nem adunk olajat a csokihoz, ekkor azonban temperálni kell a csokit, hogy a kakaóvaj ne csapódjon ki a csokiból és a perecek ne legyenek csíkosak a száradást követõen. A legegyszerûbb mód, ha a csoki kb. ?-ét megolvasztjuk mikróban, majd a maradék csokit belekockázzuk az olvadékba és megvárjuk míg az egész szépen egybeolvad. Ekkor megkezdjük a perec kimártását, de itt már villámgyorsan kell dolgozni, mert a csoki nagyon hamar szilárdul!
A mártás után a percekre alaposan fújjunk rá néhányszor, így keletkezik ez a szép mintázat a csoki felszínén, ráadásul így szép vékony is lesz a csoki! (Ezt a trükköt is Zsuzsitól lestem el és nekem nagyon tetszik! J )
 
Perececske!

Mire figyeljünk a perecezéskor?
Arra mindenképpen, hogy viszonylag sok csoki legyen a tálban, amikor megmártjuk a pereceket, hiszen ha azokat könnyen ellepi a csoki, akkor kisebb eséllyel törnek el a perecek. (Nálam az utolsó kettõ atomjaira hullott, mert már kevés volt a csoki a tálban, amit ugyan nem bántam, hiszen így azonnal be kellett õket falni, de akkor is...)
A mártást legkönnyebb két villával végezni, csak szépen rájuk fektetjük a pereceket, aztán be a csokiba, a felesleget alul lehúz, kétszer erõsen ráfúj, majd ha van még felesleg, akkor alul ismét lehúz és már mehet is száradni egy folpackos tányérra! J
A csokis perc szép marad a dobozban is, ha pereceket nem csak egymásra szórjuk, hanem szalvétával szépen elválasztjuk a pereces rétegeket és úgy töltjük meg a dobozt!


Legyen szép napotok, ildiKOKKI

Nagyooooon fincsi volt! J


Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/07/csokis...

sponsored links

Keres?s