Csokis, mézes-grízes habcsók torta

2014-04-22

sponsored links


Húsvét után tartottuk a nagypapám 83. születésnapját, amire mindenképpen szerettem volna  tortát készíteni, bár még sok sütemény várt az ünnepek után arra, hogy elfogyjon.
Így egy kisebb emeletes tortácska készült a kedvenc süti krémemmel, 
amit feltétlenül tovább fejlesztek, mert egyszerûen imádom!
Tehát eddig annyit tudunk, egy emeletes mézes grízes tortáról van szó, 
de itt még nem álltam meg.
Maradt pár tojásfehérje szintén az ünnepi sütögetésbõl, ezért abból habcsókocskák készültek, így állt össze egy egésszé a Csokis mézes grízes habcsók torta :)


Hozzávalók:
 tészta:
3 egész tojás
19 dkg liszt
19 dkg cukor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
1 cs. sütõpor

Krém:
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
6 dl tej
5 csapot ek. búzadara
2 ek. méz
min. 5 dkg étcsoki

Habcsók:
nálam
3 tojásfehérje
15-20 dkg porcukor
1 tk. keményítõ

továbbá:
 4 kockányi étcsoki, 
kevés olaj
tortadara díszítés gyanánt


Elkészítés:
A habcsókkal kellene kezdeni, mert bár maga az elkészítés nem idõigényes, a sütési idõ tovább tarthat. Én most nem készítettem olyan keményre, mint a karácsonyi habkarika verziót, így lágyabb, szerintem finomabb is lett, a tortához jobban passzolva.

A habcsókhoz mákszemnyi sóval és az apránként adagolt cukorral valamint keményítõvel, kemény habot készítünk.
Habzsákba töltve, sütõpapírral bélelt tepsibe nyomjuk.
Alacsony hõfokon pár órát sütjük ill. szárítjuk.
Ha nagyobb hõfokon készítjük és kevesebb idõ alatt, addig süssük, míg a külseje nem szilárdul meg és próbaképpen a papírról elmozdítva, már könnyen feljön. 
Ha belül lágyabb az nem baj.

A tészta hozzávalóit összekeverjük és elõmelegített sütõben tûpróbáig sütjük, 
kikent vagy sütõpapírral bélelt tetszõleges méretû formában.
(24-es vagy 26-os torta forma a maximum, 
amire elegendõ az adag és melybõl 1 lapot  tudunk sütni vagy,
 két kisebb formában sütve(13-18 cm) , két lapot tudunk sütni)
A kész lapot, lapokat rácson kihûtjük.

A krémhez, kevés tejben kikeverjük a darát a kétféle cukorral, 
majd a többi tejhez öntve a csokival együtt csomómentesre fõzzük.
Ha kihûlt a  mézet és a puha margarint  is beledolgozzuk.

A lapokat félbe vágjuk.
Tálra helyezzük a legalsót. 
Megkenjük, majd a tetejét is. 
Jöhet a kisebb lap fele, azt is megkenjük, majd annak a tetejét is bevonjuk a krémmel.
A habcsókokkal díszítjük, és vízgõz felett megolvasztott,
 kevés olajjal kikevert étcsokival meglocsoljuk.
Az oldalát ill. a tetejét tortadarával díszítjük.

Az ünnepelt, éppen felkészült a nagy fújásra :D








Folytats a blogon ... szanikonyhaja.blogspot.com/2014/04/cs...

sponsored links

Keres?s