Csokis-capuccinos parfétorta

2014-08-15

sponsored links

Ámulattal néztem mindig kiskoromban a különbözõ parfécsodákat, amikor még csak az Auguszt és a Daubner kínálatát ismertem. Csodaszép, tényleg tortaformájú parfétorták voltak, a legtöbbször 3-4 ízû fagyibõl?számomra elképzelhetetlen volt, hogyan lehet ilyen csodát alkotni. Hogy lehet a fagyiból tortát csinálni?! Mivel októberben van a szülinapom, álmodni sem mertem soha szülinapi parfétortáról. Most már persze lehetne (hiszen a hûséges olvasóim tudják, hogy a felnõtt lét egyik legjobb dolga, hogy bármikor ehetünk fagyit, és annyit, amennyit csak akarunk), de sajnos a cukrászdák még nem ismerték fel a szülinapomból adódó piaci rést. (Ha valakinek van ismerõse a Daubnernél, intézhetne nekem egy októberi parfétortát ? ezer köszönet.)

Szóval én kénytelen vagyok magamnak parfétortát csinálni, meg persze a blog indulása óta vagy már 1000 ötletem volt különbözõ variációkra, úgyhogy ez azért most nem igazi hiszti. Valahogy elviselem, hogy 20 perc munkával egy egész rúd parfétorta figyel a hûtõmben. :) Javaslom, Ti is viseljétek el!



photo 1



photo 3



Igazán egyszerû, csak egy tejszínes ? joghurtos/tejfölös keveréket kell csinálnunk, azt ketté osztjuk és mehet bele, amit csak szeretnénk. Belekanalazzuk egy formába, babapiskótával kibéleljük az alját (ami most még a teteje), és innentõl már csak a mélyhûtõnk dolgozik. Nem volt kedvem most tojásos változathoz, úgyhogy kipróbáltam egy tejszínes-joghurtosat, és nem csalódtam.



8



Hozzávalók (egy õzgerinc vagy kenyérformához ? én az IKEA-s formát használtam):

400 ml tejszín (min. 30 %-os, NEM növényi)

150 gr joghurt / tejföl (én most joghurttal csináltam, de majd kipróbálom tejföllel is, mert annak nincs az a savanykás íze)

4 ek. porcukor

1 ek. vaníliás cukor / 1 zacsi vanillin cukor

1-2 presszókávé

100 gr étcsoki

9 db babapiskóta

kevés tej és Amaretto likõr a piskóták locsolásához

amarettini keksz, csokidarabok, grillázsdarabok?bármi, amit beledobálunk :)



A joghurtot / tejfölt kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral. A tejszínt felverjük keményre. Innetõl pedig két tálban folyik a munka:

1., A joghurt felét beletesszük az egyik tálba, és hozzákeverjük a kávét. Neszkávét is használhatunk, ugyanis most csak az íze miatt kell a kávé, az, hogy mennyiségre mennyi folyadékot teszünk bele, az mindegy. Ha nagyon keserûnek találnánk, cukrozhatjuk még porcukorral. Hozzáforgatjuk a tejszín felét, óvatosan, spatulával, hogy ne essen össze a tejszínhabunk. Én ebbe a részbe szórtam még 6 db amarettini keksz morzsáját, hogy valami roppanós is legyen majd a parféban.

Ezt a keveréket egy frissentartó fóliával bélelt formába öntjük. Ez lesz majd a parfétortánk teteje, amikor kifordítjuk a formából. Mehet a mélyhûtõbe, amíg a csokis részt megcsináljuk. Fagynia kell egy kicsit addig, ohgy amikor a csokis habot rátesszük, akkor nem keveredjenek össze a szintek.

2., A kettes számú tálba jön a joghurtos keverék maradéka, amihez hozzákeverünk olvasztott étcsokit. Én most a csokit úgy olvasztottam, hogy kis kockákra törtem, öntöttem rá egy löttyenetnyi (precízeknek 3 ek. ? mondjuk:) ) tejszínt, és 10 mp-es etapokra a mikróba küldtem. Minden mikros kör után meg kell kavarni a csoki, amíg egynemû, selymes, fényes keveréket nem kapunk. Na ez mehet a joghurthoz, ha már kihûlt egy kicsit. Végül pedig ehhez is hozzáforgatjuk a tejszínt. Én most ebbe a részbe nagyon apróra vágott Milka Daim csokit tettem, egy fél táblát. (Senki nem mondta, hogy ez egy kalóriaszegénydesszert, úgyhogy tessék abbahagyni a hümmögést!) Ebben a csokiban apró grillázsdarabok vannak, magában is isteni. És ahogy a parfénkban ropogni fog?hmmmmmmmm.

Ha a kávés rész már fagyott egy kicsit, rákanalazhatjuk a csokis részt, és megint mehet a fagyóba, amíg mi a piskótákkal bíbelõdünk.

A piskótáknak készítünk egy kávés-amarettos tejfürdõt. Kleopátra sem járhatott volna rosszabbul, jó lesz ez a piskótánknak is. Akár a megmaradt piskótaszéleket is fel lehet használni ehhez, de a bolti babapiskóta is szuper lesz. 1 dl tejet, egy kávét és egy kis (vagy ha vidámabb fagyizást tervezünk, akkor több, sokkal több) Amaretto likõrt összekeverünk és bedobjuk a mikróba, hogy kicsit megmelegedjen. Nem kell forralni, csak a langyos folyadékot könnyebben felszívja a babapiskóta. Jöhet a pancsizás: megáztatjuk a piskótákat a keverékben, és a csokis rész tetejébe nyomkodjuk, finom kis mozdulatokkal. Jó, ha  a piskóták között megjelenik a csokis hab, hiszen így fog a piskóta beépülni a parfénkba.

A fólia oldalt kilógó részeivel letakarjuk a parfénkat (saját parfétortánk van, mennyire jó dolgo ez?! :) ), és a mélyhûtõben hagyjuk szilárdulni.



5



Én másnap reggel vettem ki, meleg víz alá tartott késsel gyönyörûen lehetett szelni. Aki éppen hízókúrán van, nyomjon még rá egy kis friss tejszínhabot, baj nem lehet belõle! A cukorsokk után pedig nézzetek meg a facebookon is! ;)

További fagyis, jégkrémes receptek pedig itt!



7










Hasonló bejegyzések:




photo 2
Tripla csokis cupcake


photo 03
Oreo-s brownie torta


photo 2
Gyors csokisegély ? Törökmogyorós csokipuding


1
Epres Oreo torta




Folytats a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/08/15/cs...

sponsored links

Keres?s