Csirkemelles rakott karfiol/brokkoli

2014-08-06

sponsored links

A csirkemelles rakott karfiol/brokkoli az én drága feleségem egyik nagy kedvence. Már nem emlékszünk pontosan melyikbõl, de valamelyik recept beküldõs újságból való. Sajnos olyan régóta készítjük, hogy már lassan a négyzethálós házi receptes "könyvnek" kikopik az az oldala. De hát ez van, ha valamit nagyon szeret az ember. Amúgy is nagy kedvence az egyetlenemnek mind a brokkoli (ez nem volt benne az eredeti receptben, csak mi variáltuk bele), mind a karfiol, mind pedig a csirkemell...



...ebben a gasztro-kompozícióban pedig mindenképpen egy nagyon finom, ízletes variánst alkot, amelyet úgy gondolom, mindenkinek érdekes kipróbálni.

Hozzávalók a csirkemelles rakott karfiol/brokkolihoz:
- 2 tasak gyorsrizs
- Egy közepes karfiol (kb. 1 kg) vagy vegyesen karfiol és brokkoli
- 50 dkg csirkemell filé
- 3 dkg vaj
- 5 dl tejföl (mi egy 800 grammos vödrös tejfölt elhasználunk rá, de nem muszáj ennyi)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- fél deci olaj
- konyhasó
- õrölt bors
- házi ételízesítõ
- trappista sajt (opcionális)

Csirkemelles rakott karfiol/brokkoli elkészítése:
A rizst házi ételízesítõvel, õrölt borssal ízesített vízben puhára fõzzük. A karfiolt és brokkolit kis rózsákra szedjük, és enyhén sós vízben megfõzzük, majd lecsepegtetjük. A csirkemell filét apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyõben 2-3 perc alatt fehérre sütjük a külsõ részét, õrölt borssal, sóval, házi ételízesítõvel ízesítjük, rátörjük a fokhagymákat, és pici olajat teszünk alá. Ha ezzel megvagyunk, összekeverjük, kevés vízzel felengedjük, és fedõ alatt puhítjuk. Amikor készen van, a fedõt levéve megpirítjuk.

 

Egy közepes méretû hõálló tálat kivajazunk, és rétegezzük: egy sor karfiol/brokkoli, majd a párolt rizs, ezt bõségesen megkenjük tejföllel, rátesszük a fûszeres csirkemell kockákat, ezt még egyszer megismételjük, és a tetejét tejföllel zárjuk. Elõmelegített sütõben 200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. A tetejére tehetünk még egy kis reszelt sajtot is, de ez már egyéni ízlés dolga. Ha mégis reszelünk rá sajtot, akkor azzal együtt tegyük még vissza 10-15 percre, hogy jól rásüljön. Amikor a sajt kezd megpirulni, akkor készen van.

 

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez a nagyon finom és nem túl nehéz ételhez. :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/08/csirk...

sponsored links

Keres?s