Csirke paprikás

2014-05-01

sponsored links


csirkepaprikas2

Szerintem ritka az az ember aki nem szereti vagy nem ismeri a csirke paprikást. Hagyományos magyar étel, mintegy 2oo éves múltra tekint vissza.



József nádor udvari szakácsa Czifray Istán mûvében a ?Magyar nemzeti szakácskönyv?-ben, amely a ?magyar gazdaasszonyok számára? 1830-ban íródott, olvashatjuk elõször a paprikás csirke receptjét, amely addigra a teljesen átformálódó magyar konyha egyik legnépszerûbb ételévé vált:



?Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfûborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra ? osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, ? hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a? mártása sûrû legyen ? paprikázd meg ?s add fel.? (http://hu.wikipedia.org/wiki/Paprik%C3%A1s_csirke).





















És ime én igy készitem:



Hozzávalók: 6 kisebb felsõ vagy alsó csirkecomb, egy nagyobb fehér hagyma, piros paprika, só, olaj, tejföl, liszt, petrezselyemzöld.



A combokat jól megmosom, a hagymát megpucolom és apróra vágom. Egy lábosban megdinsztelem a hagymát. A hagymához mindig teszek egy csipetnyi sót, igy kijön a leve, és nem ég meg. Mikor már majdnem üveges, hozzáteszem a pirospaprikát, pár percig még igy dinsztelem, folytonos kavargatás mellett. Beleteszem a csirkecombokat, felöntöm annyi vizzel, hogy jól ellepje.



A csirke hamar megfõ. Ha a combok nagyok, bevágom kissé a csont mellett. Mikor a hús már omlós, hozzácsorgatom a tejfölös lisztet, amit csomómentesre elõzõleg kikavarok (kb.5 kanál tejfölt kavarok össze 1 kanál liszttel).



Hagyom összefõni, mig a mártás megvastagszik. Apróra vágott petrezselyemzöldet szórok rá.



Ma vajgaluskával ( Felverünk egy tojást egy csipet sóval, hozzáadunk egy kiskanálnyi vajat, es annyi lisztet kavarunk hozzá, amennyit felvesz. A massza ne legyen kemény, inkább ruganyos. Kiskanállal forró vizbe szaggatjuk. 5-8 perc alatt megfõ) és káposzta salátával tálaltam.

































Folytats a blogon ... makviragesmakvirag.cafeblog.hu/2014/0...

sponsored links

Keres?s