Csirke nuggets házilag

2014-01-14

sponsored links


















Jó ideje nem járok már gyors éttermekbe, de a chiken nuggets-et nagyon sokáig kedveltem és gyakran fogyasztottam is. Mióta azonban tüzetesebben utánanéztem, hogy milyen összetevõket is tartalmaz, hááát elment a kedvem a további fogyasztásától, így inkább kikísérleteztem az itthoni változatot. Nem kell szakács végzettséggel rendelkezni hisz meglepõen egyszerû az elkészítése és így még biztos is lehetek benne, hogy 100 % szín húsból van mindenféle "adalékok" nélkül. A bundázott húsok elkészítéséhez mostanában nagyon népszerû a panko, vagy más néven japán zsemlemorzsa, ami nagyon finom ropogós bundát eredményez. Ez most nekem nem volt itthon, - és nem is olcsó - de egy ideje felfedeztem az extra könnyû rusztikus házi morzsát, ezzel is ugyanazt az eredményt lehet elérni. Nagyobb szemû, durvább textúrájú, mint a hagyományos morzsa, de pont ettõl lesz a benne készített étel légiesen könnyû. A morzsába karakteres ízû kemény sajtokat is kevertem és a felébe illatos kakukkfüvet tettem. Mindkét változat nagyon ízlett. A panírhoz még lehet keverni édes vagy csípõs pirospaprikát, csirke fûszersót. Én a húst elõzõ este tejben áztattam, ez a mozzanat ki is hagyható, de ha finom omlós végeredményt szeretnénk kapni, akkor ne spóroljunk ezen. A ropogós húsokat kínálhatjuk sült burgonyával vagy jól illik hozzá a coleslaw saláta is. Mártogatósként mézes-mustáros, csípõs ketchupos vagy barbecue szószt kínáljunk mellé, de az édes-savanyú mártás is rendkívül jól illik hozzá.


Elkészítési idõ: 30 perc
Pihentetés: 4-8 óra

Hozzávalók:

1 kg csirkemellfilé
1,5-2 dl tej
3 g fokhagyma
frissen õrölt bors

panírozáshoz:

1 bögre liszt
2 tojás

1 bögre panko morzsa
2-3 ek parmezán
2-3 ek cheddar
1/2 tk só
(kakukkfû) 

mézes-mustáros szósz:

3 ek dijoni mustár
2 ek méz

csípõs ketchupos szósz:

4-5 ek ketchup
2 ek majonéz
ízlés szerint chili szósz



Elkészítése:


1.  A csirkehúst falatnyi darabokra vágjuk, egy tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, rányomjuk a fokhagymát, jól összeforgatjuk, majd felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi. Néhány órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hûtõbe tesszük.
2.  A panírhoz egy tálba öntjük a panko morzsát, hozzáreszeljük a kétféle sajtot és hozzáadunk 1/2 teáskanál sót. ( + zöld fûszerek, ami lehet: oregano, kakukkfû, vagy olasz fûszerkeverék)
3.  A húsokat kiszedjük a fokhagymás tejbõl, lecsepegtetjük, papírtörlõn leszárítjuk, lisztbe, felvert tojásba végül a sajtos/fûszeres morzsába forgatjuk.
4.  Egy tepsit kibélelünk sütõpapírral, amit ecsettel vékonyan megolajozunk, rárakosgatjuk a bepanírozott húsokat, olajjal vékonyan megspricceljük a tetejüket is.
5.  200C-os sütõben kb 20-25 perc alatt megsütjük.
6.  A kétféle mártogatóshoz külön-külön összekeverjük a hozzávalókat.
7.  A megsült nuggets-ok mellé sült burgonyát és a mártogatósokat kínáljuk, de a coleslaw saláta is nagyon jól illik hozzá.    










AZ OTTHON ÍZEI








Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/01/csi...

sponsored links

Keres?s