Csiki-csuki vargányakrém - Sacinak ajánlva

2014-02-03

sponsored links



Az egésznek a Tiramisu az oka, ami után ? ki tudja miért - egyszer csak olthatatlan vágy fogott el.
El is készítettem, aki csak kóstolta csettintett-cuppogott, nyalta húsz ujját. Én még soha még ilyen finom Tiramisut nem ettem - jelzem, elõtte soha sehol nem ettem. Mivel maradt bögrényi mascarpone, úgy döntöttem, kreálok belõle valami újszerût, persze gombásat.
Netgombász farsang elõtt voltunk, de már tudtam Saci közelgõ kerek születésnapjáról is, ezért jó ötletnek tûnt, hogy tesztelésre elkészítem a vargányakrémet, és ha megállja a helyét gomba-ínyencek közt, közreadom. Többek szerint megállta, íme:
Kell hozzá 3 dkg vaj, 30 dkg friss vagy fagyasztott vargánya (nálam kb. ennyi egy tasaknyi), só, csipet kakukkfû, 2 ek jó portói (száraz szamorodnival helyettesíthetõ), 2.5 dl mascarpone, 2 ek enyhén pirított darált dióbél, 1 nagyobb gerezd finomra vágott fokhagyma, frissen õrölt fehérbors.
Vajon, élénk tûzön színesedésig sütjük a gombát, közben sózzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet. (Bátran sózzuk, mert a gomba eleve édeskés, a mascarpone pedig semleges)
Amikor szinte az összes víztartalmát kiadta (nincs jobb szó rá, nyüszít az edényben, ha megkavarjuk) hozzáöntjük a portóit, elpárologtatjuk, félrehúzzuk, hagyjuk kihûlni.
A krémsajtot elkeverjük a fokhagymával, dióval, õrölt borssal. A kihûlt gombát aprítógépben szakaszosan finomra õröljük, majd hozzáadjuk a fûszeres sajtkrémhez, jól összedolgozzuk, ha szükséges, utána sózzuk, 2-3 órára hûtõbe tesszük, hogy az ízek összeszokjanak.
Mautner Zsófi olívás kiflijeit
már többedszerre készítjük. Egyszerû, gyors, olcsó, melegen/hidegen egyaránt finom, ezeket töltöttem meg. Ha szoba hõmérsékletû a massza, és a gomba elég finomra lett aprítva, nyomózsákból is tölthetõ, így tetszetõsebb a végeredmény.
Eddig a csiki.
Csuki azért, mert ha elhagyjuk a borsot, fokhagymát, száraz portói helyett aszút használunk, minimális sózás mellett, akkor képviselõfánkba/piskótatekercsbe is jól használható tölteléket kapunk. Háziorvosunk szelíd fejcsóválása mellett kevés felvert tejszínhabbal lazíthatjuk/dúsíthatjuk a krémet.
Szárított gombából is mûködik, a végeredmény egy sokkal markánsabb ízhatás, ennek az édes változatát én kerülném, persze ahogy mondani szoktam volt: de gustibus?

Jó étvágyat!
Ja, és bis Hundertzwanzig Saci!




Folytats a blogon ... kozosgomba.blogspot.com/2014/02/csiki...

sponsored links

Keres?s