Csicsóka krémleves pirított répakarikákkal

2014-05-23

sponsored links


csicsókakrémleves répával.jpg

Ugyan bizonyos éttermek étlapjára már fel-felkerült egy-két csicsókából készült étel, de úgy gondolom, még mindig nem terjedt el igazán eme remek étek. Néhány jó tulajdonságával szeretnék most kedvet adni arra, hogy ne féljünk tõle, vegyük fel a saját készítésû ételeink listájára. Elõször is, azoknak, akiknek kertjük van, érdemes csicsókát termeszteni, mert meglehetõsen igénytelen, sõt a fagyok beállta elõtt nem szükséges a földbõl kihúzni. Férjem édesanyja is így tett, tavasszal kaptunk tõle így néhány kiló frissen kihúzott csicsókát. Mindig csak akkor kell kihúzni, amikor felhasználásra kerül. Azt is mondják, hogy az egyszer elvetett csicsókát nem könnyû kiirtani. De ez se tántorítson el bennünket, hiszen fogyasztása kifejezetten elõnyös pl. cukorbetegségben szenvedõk részére. Magas rosttartalma két szempontból említendõ: 1, Nem érdemes túlzásba vinni az egy alkalommal történõ fogyasztását, mert könnyen puffadást idézhet elõ (ez talán megelõzhetõ, ha az elsõ és utolsó falatoknál õrölt lenmagot fogyasztunk hozzá). 2, Gátolja a szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását. Mindemellett rendkívül laktató étel. Burgonyához képest mintegy ötször több rosttartalma van. Ásványi anyag tartalma is jelentõs: kálcium, kálium, magnézium, foszfor, cink. Vitamintartalma: B1, B2, Niacin, C-vitamin, Bétakarotin.  Két betegség kapcsán tennék még róla említést, amihez alapul a wikipédia (is) szolgál:

Mellrák esetén fogyasztása az alábbiak miatt javasolt: 

Az étrendbe építhetõ inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában. A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz-gátlásán alapul. A béta-glucuronidáz a székletben található enzim a szervezet detoxikáló tevékenységét gátolja abban, hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív, illetve kevésbé toxikus formában estriollá alakuljon át. Az ösztrogén toxikus formája ugyanis a mellrák rizikóját növeli. Az inulin a bélflóra normalizálása útján az ösztrogén legtoxikusabb formáját kiiktatja.

Cukorbetegség és elhízás esetén:

Cukorbetegség esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentõs, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra, sõt az inzulinfüggõséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti.

A csicsókagumó fogyasztása azért is elõnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelõzésében, mert az inulin molekulahosszúsága miatt nem reszorbeálódik, emberben pedig (az inulináz enzim hiánya miatt) nem bontódik és legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Így az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sõt e betegek még többet is fogyaszthatnak belõle.

Mindezek mellett a gumó egyedülálló regeneráló, hidratáló, bõrnyugtató, bõrtápláló és frissítõ hatása miatt a kozmetikumként is hasznosítható. Most viszont egy étel-recept következik, amit elkészíteni rendkívül egyszerû:

A recept:

Hozzávalók:

  • 50 dkg csicsóka
  • 1 közepes szem krumpli
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl növényi tej
  • víz
  • ételízesítõ

 

Elkészítés:

A csicsókát dörzs-szivaccsal és vízzel megtisztítjuk, apró kockákra vagy szeletekre vágjuk. A krumplit meghámozzuk, szintén felaprítjuk. Egy lábosba tesszük mindkettõt és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Adunk hozzá úgy 1 kiskanálnyi sót és puhára fõzzük. Ha megpuhult, összeturmixoljuk úgy, hogy közben fokozatosan adjuk hozzá a a fokhagymákat, a fõtt csicsóka megmaradt levét és növényi tejet. Még egy kevés házi ételízesítõvel, ha szükséges, megszórhatjuk, forralunk rajta egyet és kész is a csicsóka krémlevesünk. A répás levesbetét a következõképpen készül hozzá: Meghámozzuk a répákat, nagyon vékonyan (akár uborkareszelõn) felaprítjuk karikára. Enyhén kókuszzsíros vagy olajos serpenyõben megpirítjuk a répakarikákat. Tálaláskor egy kis tálkába tesszük a pirított répakarikákat, majd kanállal a levesünkbe szórjuk. Opcionálisan a fõzés utolsó szakaszában aprított medvehagymát is adhatunk hozzá.

csicsókakrémleves.jpg

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/05/23/csicsoka_...

sponsored links

Keres?s