Csicseriborsó szendvicskrém

2014-02-06

sponsored links



















Nem, ez nem az arabok jól ismert hummusza, de nagyon hasonlít rá. Alapvetõen egy zöldséges csicseriborsókrém, ami nagyon jó reggelire-vacsorára, vendégvárónak vagy elõétel gyanánt. A csicseriborsó önmagában elég jellegtelen ízvilággal bír, ezért bátran lehet a fûszerezéssel kísérletezni. Most sütõben megsütött zöldségeket és krémesre puhult sült fokhagymát adtam hozzá. Egy nagyon-nagyon finom, tartalmas és ízletes szendvicskrém kerekedett belõle. A csicseriborsót érdemes rendszeresen az étrendünkbe csempészni, mert nagy a fehérje, ásványi anyag és rost tartalma, viszont alacsony a zsírtartalma. Cukorbetegeknek, sportolóknak különösen ajánlott. Ha nem konzervbõl készítjük, akkor elõzõ este áztassuk be a száraz csicseriborsót és másnap fõzzük puhára, a továbbiakban ugyanúgy használható, mint a konzerv. Én most idõ híján a gyorsabb megoldást választottam.


Elkészítési idõ: 45 perc
Pihentetés: 1-2 óra


Hozzávalók:


40 dkg konzerv csicseriborsó
1 kisebb piros kaliforniai vagy kápia paprika
1 kisebb cukkini
5-6 g fokhagyma
chilipaprika (elmaradhat)
olívaolaj
citromlé
nagy csipet kakukkfû
frissen õrölt bors
pirospaprika



Elkészítése:



1.  A megmosott cukkinit és a paprikát darabokra vágjuk és a gerezdekre szedett, de héjában hagyott fokhagymával együtt tepsibe rakjuk. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, 180 C-on addig sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak. A fokhagymát ne égessük meg, mert keserû lesz, vegyük ki elõbb, ha már tapintásra puha. A megsült zöldségeket és fokhagymát hagyjuk teljesen kihûlni.
2.  A csicseriborsót szûrõbe tesszük, leöblítjük, lecsepegtetjük.
3. Hozzáadjuk a kihûlt zöldségeket, a héjából kinyomkodott krémes fokhagymát, chilit, citromlevet és a fûszereket. Botmixerrel pürésítjük, annyi olívaolajat adva hozzá, amennyitõl krémes állagú lesz.
4.  A krémet tálba kanalazzuk, egy kanál hátával elsimítjuk, néhol mélyedéseket nyomunk bele, meglocsoljuk olívaolajjal, meghintjük pirospaprikával.
5.  Néhány órát hûtõben hagyjuk, míg összeérnek az ízek.
6.  Friss kenyérre vagy pirítósra kenve fogyasztjuk.
7.  Lepénykenyérrel, pitával vagy zöldségek mellé mártogatósként is kínálhatjuk.
 










Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/02/csi...

sponsored links

Keres?s