Csicseribors?kr?m (hummus, hummusz, humusz - b?rhogy is ?rj?k)

2023-09-06

sponsored links

 

A hummuszt valaki vagy szereti, vagy nem, szerintem k?ztes l?t nincsen, sz?val olyat nem ismerek, aki nincs oda ?rte, de az?rt meg tudja enni. ?n se szerettem, am?g meg nem k?stoltam az aldis pik?ns hummuszt. (Am?gy t?bbf?l?t is k?stoltam, de csak ez az egy j?tt be eddig. Meg a saj?tom.) Ennek egy?ltal?n nincs csicseribors? vagy szez?mmag ?ze, ink?bb ecetes ?s picit cs?p?s, ?s pont ezt im?dom. R?g?ta szeretn?m m?r magamnak elk?sz?teni, de a le?r?sok alapj?n olyan neh?znek t?nt, 2 ?ra f?z?ssel riogatnak, ?s azt az?rt nem szeretn?m. Azt?n megtal?ltam egyik ?j kedvencem, Zsombi youtube-csatorn?j?n ?s a weboldal?n is a receptet, ?s kider?lt, hogy nagyon nem neh?z el??ll?tani a hummuszt. 

Nem akartam konzervb?l csin?lni, mert abban nincsen semmi kih?v?s, ?s k?v?ncsi voltam, hogy t?nyleg 30 perc alatt megf?-e kukt?ban a nem be?ztatott sz?raz csicseri, ahogy azt valahol m?shol olvastam, de eddig a p?ly?ig m?g nem mer?szkedtem el, ez halad?knak val?. Van egy gy?ny?r? kukt?m, ?s szeretek r?gt?n?zni, sz?val el?bb-ut?bb sor ker?l majd arra is, hogy nem ?ztatom be el?re, de p?ld?ul musz?j lesz aznap csin?lnom valami?rt egy finom hummuszt, ?s akkor j?n majd a kukta. 

?n most k?tf?l?t csin?ltam, egy sim?t ?s egy s?lt paprik?sat, de pr?b?ltam m?r csilis-s?ltpaprik?sat is, nekem nagyon bej?ttek. M?g a sima is!

Hozz?val?k:

  • 25 dkg sz?raz csicseribors?
  • 2 te?skan?l sz?dabikarb?na
  • 2 ev?kan?l tahini
  • pici fokhagymapor (vagy fokhagyma azoknak a szerencs?seknek, akik m?g nem lesznek rosszul t?le)
  • 1 te?skan?l ?r?lt k?m?ny
  • ecet vagy citroml? ?zl?s szerint
  • s?, bors, ol?vaolaj ?zl?s szerint
  • p?r kan?l hideg v?z a megfelel? ?llag be?ll?t?s?hoz 
------------------------------------------------------------------------
  • A s?lt paprik?shoz: s?lt paprika
  • A csilis s?lt paprik?shoz: s?lt paprika, csilipaprika, csilipehely
  • A tetej?re d?sz?t?snek: ol?vaolaj, f?st?lt pirospaprika, z?ldf?szerek (pl. koriander)
A csicseribors?t el?z? este megmostam, ?s be?ztattam k?tszeres mennyis?g? v?zbe, ?s adtam hozz? 1 te?skan?l sz?dabikarb?n?t. M?snap lesz?rtem, ?s ?jabb 1 te?skan?l sz?dabikarb?n?val s?s v?zben megf?ztem. N?lam 35-40 percig tartott a f?z?s nem lobog? s?s v?zben. (?s kukt?ban is 30 perc, de ott nem kell be?ztatni ?ll?t?lag. Ezt m?g ellen?riznem kell.) Akkor j?, ha k?t ujjal k?nnyen sz?t lehet nyomni a csicseribors?kat.

Nagyon sok v?zben t?bbsz?r ?t?bl?tettem, hogy min?l t?bb h?jt?l megszabaduljak (Zsombi vide?j?ban 2.20-n?l l?tszik, hogy milyen h?jr?l is van sz?.)

A s?lt paprik?shoz a k?pia paprik?t (vagy b?rmilyen piros sz?n?t) megs?t?ttem s?t?ben, azt?n leh?ztam a megfeketedett h?jukat, a sz?rat elt?vol?tottam, ?s a magokat is nagyj?b?l, ?s ezzel a paprika is k?szen ?llt a felhaszn?l?sra. (Sz?p f?zisfot?k Csincsill?t?l a s?lt paprika elk?sz?t?s?r?l itt.) Egy sz?r?be t?ve a  paprik?k lev?t ?rdemes lecs?p?gtetni amennyire lehets?ges.


J?het az ?ssze?ll?t?s: a csicseribors? fel?t az apr?t?g?pbe kanalaztam, hozz?tettem a tahinit ?s a f?szereket. Folyamatosan k?stolgattam, ?s amikor ?gy ?reztem, hogy j? lesz, akkor egy r?sz?t kiszedtem egy kis t?lk?ba. Megjegyzem, ?n most nem citroml?t haszn?ltam, hanem ecetet, mert azzal nekem jobban ?zlik (R?ka meg pont azt szereti kev?sb?). Az ol?vaolaj ?s a v?z az?rt van a hozz?val?k k?z?tt, mert el?g s?r? ez a kr?m, ezekkel lehet kicsit laz?tani, de apr?nk?nt kell adagolni, nehogy t?l h?g legyen v?g?l.

Az apr?t?g?pben maradt kev?ske hummuszhoz tettem a marad?k f?tt csicseribors?t, a 3 db s?lt paprik?t, ?s tov?bbi f?szereket, ?s ezt is kr?mes?tettem. (A paprik?t jobban le kell cs?p?gtetni felhaszn?l?s el?tt, mert el?gg? felh?g?totta.)

T?lal?skor kis ol?vaolajjal, f?st?lt paprik?val ?s f?lretett f?tt csicseribors?szemekkel, esetleg valami z?ldf?szerrel lehet d?sz?teni. Azt im?dom ebben a kaj?ban, hogy olyan j?l lehet d?sz?teni, ?s minden fot?n j?l n?z ki, m?g az eny?meken is. 

A tanihir?l: Csincsill?nak is van humusz-receptje m?r a blogon, ?s ott az der?l ki, hogy ? ilyen tahinit haszn?l:

?n meg ilyet tal?ltam, nagyon nehezen:

M?g annyit szeretn?k itten okoskodni, hogy ha t?l sokat siker?l egyszerre f?zni, akkor be lehet tenni a m?lyh?t?be, s?t teljesen elk?sz?tve is be lehet tenni, nekem most van is bent egy adag s?lt paprik?s. B?rmikor el?vehet?, ?s ami?rt m?g nagyon izgatja a fant?zi?mat, az az, hogy ezerf?lek?ppen lehet f?szerezni, tuti, hogy el?bb-ut?bb mindenki megtal?lja azt, ami m?gis csak ?zlik neki. Itt egy recept a dr?ga Ottolenghit?l, itt pedig egy currys-di?s-mazsol?s ?rdekess?g, amiben m?g az is ?jdons?g, hogy csak vill?val ?sszet?rik a f?tt csicserit, ?s ilyen rusztikusan t?lalj?k. Ezt majd szeretn?m kipr?b?lni.

Most pedig j?jj?n v?gre Szabi csod?s fot?ja az egyik ?nnepi asztalr?l a k?tf?le hummusszal, fetakock?kkal, Old Gouda sajtkock?kkal (nagyon finom, k?stolj?tok meg, a Lidlben kaphat?), tortill?val, dinnyefalatokkal, ?s a m?rtogat?khoz r?pa-, kaliforniai paprika- ?s sz?rzeller-darabokkal, s?s napraforg?maggal ?s tes?m kez?vel (aki nagyon ?hesen ?rkezett!):


?s ki m?s lehetne a napi cuki, mint Amy, aki val?sz?n?leg r?j?tt, hogy itt finoms?gok vannak az asztalon. Lehet, hogy ? szereti a hummuszt!


Mert persze term?szetesen ? is j?tt felk?sz?nteni az ?nnepeltet. 


Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2023/09/csics...

sponsored links

Keres?s