Csicseri borsó, bab, lencse, fekete szemû menyecske - avagy humusz a kenyérre

2014-01-01

sponsored links

Vagy csicseriborsó pástétom. Kinek hogy tetszik.
Amikor gyerek voltam, annyit tudtam kb. a csicseriborsóról, hogy valamiképpen a babfélék rokona lehet, mert úgy szól az ének... :) Késõbb aztán Anya sokszor készített csak úgy natúran fõve is, mert úgyis nagyon finom, persze falafel gombócnak sem rossz.
Legutóbb humusz készült olívabogyó feltéttel.

Hozzávalók:
2 bögre csicseriborsó megfõzve / vagy  konzerv doboz
3 ek szezámpaszta, vagy tahini
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 tk só
2 ek olivabogyó apróra vágva
2 ek olivaolaj

A csicseriborsót, ha magunk készítjük, érdemes beáztatni elõzõ este, és másnap a vizét leöntve megfõzni. Ha elõre gondolkozunk, akár 2 napot csíráztathatjuk is, és azután mehet a fazékba, úgy könnyebben emészthetõvé válik.
A szezámpaszta összetevõi végeredményben szinte ugyanazok, mint a humuszéi, ezért külön nem szoktam ehhez készíteni, hanem csak némi vizet összeturmixolok szezámmaggal, és azt adom a krémhez. (Egyébként 10 dkg szezámmaghoz 1-2 gerezd fokhagymát, 3 ek olivaolajat, 50 ml vizet, némi citromlevet és sót adunk, azt turmixoljuk finomra. Ez a krém már önmagában is használható.)
Az összes hozzávalót egy nagyobb edényben összeturmixoljuk az olívabogyó kivételével. Azt a végén apróra vágva halmozzuk a krém tetejére. Ha nagyon sûrû lenne, a megfõtt levével hígíthatjuk.
Teljes kiõrlésû kenyérrel komplettált fehérje tartalmú eledelt kapunk, ami igen magas magnézium és kalcium tartalmú.




Folytats a blogon ... biobrigi.blogspot.com/2014/01/csicser...

sponsored links

Keres?s