Csernus doki lelki békéje

2014-02-07

sponsored links

 

1398199_686694314675818_813450364_o.jpg 

 

 

 

 

                                                                                                  

                                                                                        

 

Végül is egy addiktológus mi másban oldódna fel, mint a borban? 

 

 

 

De félreteszem a rossz vicceket (bár nem könnyû), és jöjjön a realitás: Csernus Imre 2009 óta az egri régióban él, ahol Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péter grafikussal megalapították az Almagyar-Érseki Szõlõbirtokot (AÉS). Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szõlõt, és különleges, ún. naturális borokat készítenek, idén tavasszal pedig megnyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a vendégek karnyújtásnyira lehetnek a szõlõtõl. 

 

Megmentették az érseki szõlõt és megalapították az AÉS-t: 

 

 

 

 

 aesrgb.jpg

 

 

 

 

 

A három barát, Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és Mészáros Péter grafikus elõször az érseki szõlõ megmentése miatt szövetkezett. Mikor 2007-ben és 2009-ben leszüretelték az Érseki-dûlõrõl a rég elhagyott, kivágásra ítélt szõlõt, csodára bukkantak. Mindkét szüret különleges minõségû bort adott, melyet  Érseki Titokbornak kereszteltek. Titokbor, mert a szõlõ fajtája máig ismeretlen, a bor pedig semmi máshoz nem hasonlítható. Eldöntötték, hogy megmentik ezt a kiváló szõlõt. Megvásárolták az érseki melletti földet az Almagyar dombon, a megmentett oltványokat oda ültették és megalapították az Almagyar-Érseki Szõlõbirtokot. 2013-ban szüretelték le az elsõ évjáratot az újratelepített érseki szõlõbõl. A Titokbor és más különlegességek mellett megszületett a birtok népszerû borcsaládja, melynek tagjait Csernus Doki munkássága ihlette: a Lelkibéke vörös cuvée, a Bevállalod? rozé és a Lelkifröccs fehér házasítás. Az AÉS naturális borait a nyolcvan éves múltra visszatekintõ Csutorás pince borász- tulajdonosa, ifj. Csutorás Ferenc készíti.

 

Csernus Imre arról, hogy a budapesti pszichiáternek mit jelent az egri szõlõbirtoka?

?Nem csak a nevemet és az arcomat, bárhogy nézem is, már az életemet is odatettem. Nagyon jól érzem magam az egri borvidéken, életem egyik legjobb döntése, hogy elmentem a szõlõ és a természet közegébe. Azt vallom: az öregség akkor kezdõdik, amikor az ember rutinszerû életet él és nincs bátorsága megújulni. Büszke vagyok arra is, hogy Csutival és Mészóval egy teljesen eredeti, az országban egyedülálló történetet építünk, arra pedig pláne, hogy a két gyerekkori barátnak volt bennem bizalmuk. Csuti ugyanolyan fanatikus és maximalista, mint én. Alkotó elme és soha nem adja fel. Nagyon szeretem a kompromisszumokat kerülõ borkészítési stílusát is. Mi hárman, a lelkész, a borász és a pincér, jó csapat vagyunk. Másrészt minden nap megélem a megújulás élményét, egy közösség teremtõ erejével fûszerezve. Amikor a birtokon vagyok, eláraszt az érzés, hogy otthon vagyok, hogy mindez az én mûvem is, és hogy benne vagyok az álmaim megvalósításában. ?

 

 

 

 

 

 AESharman.jpg

 

 

 

 

Naturális borok: az AÉS boraiban a borász az adalékanyag 

 

Csutorás Ferenc fanatikusan kutatja az egri bor történetét, kísérletezik és keresi az Egert legjobban kifejezõ fajtákat és ízeket. A tiszta ízek igénye vezette el a naturális borok készítéséhez is, melyek szándéka szerint leginkább visszaadják a szõlõ és a föld ízét. A naturális borok bátran és bõ beszéddel mesélnek a terroir-ról, a fajtáról, Egerrõl, és felismerhetõvé teszik a borászat stílusát. Tiszta illatúak, így a fajta jellemzõi erõsebben jelennek meg és a terroir jegyeit is hordozzák.  Hazánkban és világszerte is kevesen járják a borkészítésnek ezt az útját. Az AÉS és a Csutorás pince naturális borainak fõ jellemzõi, hogy helyi bortörténeti kutatásokon is alapuló telepítésekbõl, a jó dûlõ és az odavaló fajták összehangolásából születtek, spontán erjesztéssel, fajélesztõktõl és minden adaléktól mentesen, kizárólag tölgyfa fakádak, fakácik és ászokhordók használatával készülnek majd tufapincében érnek, melynek egyedi és állandó mikroklímája segíti a spontán folyamatokat. Azt is mondhatjuk, hogy az AÉS boraiban Csutorás Ferenc az adalékanyag, hisz az õ figyelme soha nem lankadhat.

 

A természethez való jog: Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa

 

Az Almagyar-domb nem csak Eger egyik legjobb, de legszebb fekvésû dûlõje is, a Nagy-Egeddel szemben. Ezért a három barát úgy döntött, hogy egyedülálló turisztikai attrakciót is kialakít itt: idén tavasszal nyílik majd az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a szõlõtõkék tövében épül fel a borkemping, a szállást adó csõszkunyhók, egy medence és a borterasz. A látogatók a szõlõvel körülölelt csõszkunyhókban pihenhetnek majd, karnyújtásnyira a szõlõtõl hûsölhetnek a Venyige Spa-ban és a kilátó lábánál kóstolhatják az AÉS borait. Emellett lesz tanösvény, kertmozi, dûlõtúra lovaskocsival, katonai csapatszállítóval, sõt, repülõvel is! Az Almagyar Borkempingben mindenki dödöröghet, bámészkodhat, sétálgathat, számháborúzhat, ücsöröghet, barátkozhat, tollasozhat, kirándulhat és semmit tehet kedvére.

 

?Sok helyen jártam már, de olyan helyen nem, ahol ilyen közel engednek a szõlõhöz. Kinyúlsz a medencébõl vagy a csõszkunyhó ablakából és megérinted azt a szõlõt, aminek a borát éppen kóstolod, miközben a Nagy-Eged látványában gyönyörködsz. Ez elképesztõen erõs dolog. Azt akartuk, hogy a vendégeink is részesüljenek a mi lelkesedésünkbõl és boldogságunkból. Nálam ez a vendéglátás csúcsa.? ? nyilatkozta Csernus Imre.

 

Számok, adatok

Az AÉS a Csutorás-területekkel összesen 14 hektáron gazdálkodik. A legjobb egri dûlõkrõl - Almagyar, Síkhegy, Pajdos, Kerekszilvás és Galagonyás - szüretelnek. A tradicionális egri fajtákat telepítik. Fõ fajták a leányka, olaszrizling, furmint, tramini illetve az érseki szõlõ, kékfrankos, cabernet franc és sauvignon, pinot noir, menoir és a kadarka.

A Csutorás borok az elmúlt években több érmet nyertek a bordeaux-i és a londoni világversenyeken, illetve a Pannon Bormustrán. Csutorás Ferenc 2008-ban elnyerte az év egri bortermelõje, 2009-ben Heves Megye legeredményesebb egyéni vállalkozója címet.

Az éves bortermés kb. 700 hektoliter, 2013-ban 25000 palack bor volt forgalomban. 

Export: Finnország, Lengyelország, Szlovákia, Svédország, Spanyolország, Kína, Vietnám. 

 

Kisfilm a szõlõ megmentésérõl: https://www.youtube.com/watch?v=3yAvFVeejG8

 

Honlap: http://www.almagyar.hu/

FB: https://www.facebook.com/pages/Lelkifr%C3%B6ccs/321288364549750

 

 

 

 

Ez alkalommal a doktorról is készült néhány tagadhatatlanul elõnyös, ám kevéssé életszerû fénykép, amit nem tudok nem megmutatni:

 

 

 

_B1Q8133.jpg

_B1Q8199.jpg

_B1Q8224.jpg

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/02/07/cs...

sponsored links

Keres?s