Cseresznyés sütemény olajos kevert tésztával.

2014-06-14

sponsored links




A nyári gyümölcsök érésével egy idõben  nálunk megkezdõdik a gyümölcsös sütemények, torták, piték sütése. Mivel a gyümölcsöt csak le kell szedni a fáról így, ha éppen megkívánjuk a süteményt, akkor pl. ezt az egyszerû kevert tésztát hívom segítségül. Robotgéppel pikk-pakk kikeverem a tésztát, majd ízlés szerint cseresznyével, meggyel, ribizlivel, vagy éppen sárgabarackkal megszórom a tetejét, és már mehet is a sütõbe. Sütõtõl függõen, pedig kb. 40-45 perc alatt el is készül a sütemény. Ezután csak türelmesen ki kell várni, hogy legalább langyosra hûljön, és már kínálhatjuk is. A tészta pedig az olajnak köszönhetõen finom szaftos marad még másnapra is, persze csakis ha marad belõle, mert bizony nagyon eteti magát ez a sütemény.








 Hozzávalók egy nagy (pl. gáz) tepsihez:


35 dkg liszt (pl. Nagyi titka)
5 db tojás (nagy)
8 dkg porcukor
2 dl étolaj
1 dl tej
20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
12 dkg vaníliás pudingpor (fõzõs)
1 cs sütõpor
1 kg kimagozott cseresznye







A cseresznyét magozzuk ki, majd alaposan csepegtessük le.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután elõször állandó keverés mellett, apránként adagoljuk hozzá az étolajat, majd a tejet is. (ekkor teljesen felhígul majd)

A tojások fehérjét kezdjük el robotgéppel habbá verni, majd amikor már kifehéredik, apránként kanalazzuk hozzá a kristálycukrot, és addig verjük hogy jó kemény habot kapjunk.

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütõporral, majd szitáljuk hozzá a tojásos-olajos-cukros keverékhez. Ezután robotgéppel szintén keverjük simára.

A felvert tojásfehérjehab egyharmad részét adjuk hozzá a masszához, majd bátran keverjük össze, hogy egy lágyabb masszát kapjunk. (nem baj ha ez a hab összetörik, mert csak így lesz lágyabb a massza)

Ezután a maradék habot fakanállal apránként, óvatosan, keverjük hozzá a masszához.

Egy nagyobb tepsit (v. gáztepsit aminek magasabb a pereme) béleljünk ki sütõpapapírral (v. kenjük ki olajjal, és szórjuk meg liszttel) majd öntsük bele a tésztát, és egyenletesen simítsuk el.

Ezután a kimagozott, lecsepegtetett cseresznyét egyenletesen szórjuk rá a tészta tetejére.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre.(tûpróbáig) Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.
A sütõbõl kivéve hagyjuk a tepsiben teljesen kihûlni.

Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd szeleteljük fel, és így kínáljuk.


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/06/c...

sponsored links

Keres?s