Cseresznyés- rozmaringos focaccia

2014-06-16

sponsored links

Egyik este a párom a tv paprikára kapcsolt, amikor megláttam, hogy a focaccia nem csak sósan, hanem édesen is finom lehet. És mi az hogy? Több gyümölcs párosítást is említettek, ilyen az egres a zsályával, a körte a márvány sajttal vagy az erdei gyümölcs bazsalikommal, egyszóval számtalan variáció lehet. Elõször kicsit furán nézett rám a párom, amikor mondtam, hogy cseresznyés-rozmaringos focaccia lesz reggelire, de mikor beleharapott azt mondta, hogy "hmmm... ez tényleg nagyon finom". Komolyan abba hagyhatatlan. Akár vendégvárónak is jó lehet, kisebb kockákra vágva, sajt tál mellé. Melegen és hidegen is nagyszerû.






Cseresznyés- rozmaringos focaccia
Hozzávalók (30x20cm):
Elõ tészta:
50 g tk. tönköly liszt
50 g víz
1 g élesztõ

Továbbá:
300 g tk. tönköly liszt
50 g BL 80 fehér liszt
5 g élesztõ
kb. 2 dl langyos víz
1 kk. só
2 ek. extra szûz olívaolaj

Tetejére:
friss rozmaring
kb. 20 dkg cseresznye
extra szûz olívaolaj
1,5 ek. barna cukor

Elkészítés:
Az elõ tésztát elkészítjük egy nappal hamarabb. Üvegbe zárva másnapig hagyjuk érni.
A liszteket kimérjük egy tálba,  az élesztõt belemorzsoljuk, az elõ tésztát hozzá tesszük és egy pici sót. Víz hozzá adásával rugalmas tésztát gyúrunk belõle. Minél levegõsebb, annál lyukacsosabb lesz. A vége felé adjuk hozzá az olajat, majd dolgozzuk bele. Olajozott tálba hagyjuk duplájára kelni.
Egy 30x20 cm nagyságú tepsit kikenünk egy kis olajjal, majd a megkelt tésztát a kezünkkel széthúzzuk és bele helyezzük. Ismét hagyjuk kelni 20-30 percet. Az ujjbegyünkkel lyukakat nyomkodunk bele, ahová a kimagozott felezett cseresznyéket elhelyezzük. Friss rozmaringgal díszítjük, meglocsoljuk olívaolajjal, majd megszórjuk barna cukorral.
Elõmelegített 200°C-os sütõbe 25-30 percre betoljuk. Akkor jó, amikor már szép aranybarna a teteje és a cukor is rá karamellizálódott. Finom ropogós melegen, másnap hidegen is jó puha marad.








Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/06/csere...

sponsored links

Keres?s