Cseresznye- és meggybefõtt - 100% gyümölcs :)

2014-07-04

sponsored links









Annyi helyen olvastam már, hogy minden hozzáadott dolog nélkül lehet befõttet eltenni. Bár igaz, ami igaz, olyan leírásokat találtam csak -pl. itt-, ahol kuktát használnak a dunsztoláshoz, de sebaj. ;) ...kukta ide, vagy oda, muszáj volt kipróbálni, hátha sikerül anélkül is. Adott volt két rekesz cseresznye, és egy jó adag meggy. :) A gyümölcsöket párom szüleitõl kaptuk. A cseresznye egy részébõl dzsem készült, egy részét megettük nyersen de azért persze befõttnek is maradt bõven. :)
Nem volt más hátra, mint nekiveselkedni az üveg- és gyümölcsmosásnak. Nagy elõnye, hogy nem kell mérni a gyümölcsöt; addig pakoljuk az üvegekbe, amíg tart. Ha a végén darab üveg maradna, nyugodtan áldozzuk fel magunkat és együk meg a gyümölcsöt nyersen, vagy süssünk belõle valamit. :D









Hozzávalók:
cseresznye vagy meggy


  1. A gyümölcsöt átválogatjuk, megmossuk, lecsepegtetjük -nem baj, ha kicsit vizes marad- majd tiszta, száraz üvegekbe tesszük. A lényeg, hogy amilyen szorosan csak bírjuk -a gyümölcs sérülése nélkül- pakoljuk meg az üvegeket úgy, hogy kissé kilógjanak a szemek az üvegbõl. A fedõvel majd szépen lenyomjuk õket.
  2. Az alaposan lezárt üvegeket vastag fenekû, vagy dupla fenekû lábosba, vagy fazékba tesszük. Akkora edényt válasszunk, amiben fedõ alatt is elférnek az üvegek. Az edényt az üvegek válláig felöntjük vízzel, majd közepes/kis lángon ~1,5-2 órát gyöngyözve forraljuk. A kész befõttet a vízben hagyjuk kihûlni. A gyümölcsök kissé összeesnek, a lé pedig nagyjából az üveg egyharmadáig lepi el a szemeket.








Mivel a meggy egy kicsit rugalmasabb; azt talán jobban sikerült összepréselni, így a végén a kész befõtt jobban kitölti az üvegeket. :) A forralás során nekem kicsit vízkövesek lettek az üvegek, de egy ecetes mosogatószivacs megoldotta a problémát . ;) A lé pedig szépen gyarapodik a gyümölcsökön. Jelenleg több, mint felénél jár az üvegeknek.


Kiegészítés:

:D Na tessék! Épp hogy aktiválom a bejegyzést, rátalálok a kukta nélküli receptre. Sebaj, jobb késõn, mint soha! ...és így lehet válogatni... ;)

Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s