Cseppdesszert rózsás-málnás fehércsokoládé-habbal töltve

2014-05-02

sponsored links




Látványos desszertet készíthetünk a Maminti art vékonyabb, csík alakú mintázósablonjai segítségével. A roppanós étcsokoládéból készült csepp-alakot légiesen könnyû fehércsokoládé-habbal töltjük meg, amely a málnának és a rózsának köszönhetõen ízében már a nyarat idézi.
A cseppdesszert receptje a Maminti art tavaszi kiadványában jelent meg, amely itt lapozgatható ingyen.



Hozzávalók 2 darabhoz:
Fehércsokoládé-hab:
- 100 g málnapüré (kb. 200 g málnából ? akár fagyasztott is lehet)
- 150 g fehér csokoládé
- 1 lap zselatin (= 2 g)
- 60 g habtejszín
- pár csepp rózsakivonat (elhagyható)
Étcsokoládé-csepp:
- 100 g étcsokoládé
- 30 g fehér csokoládé
- 1 kk. liofilizált (fagyasztva szárított) málna vagy eper porrá õrölve vagy fekete ribiszke liszt (elhagyható)

Az étcsokoládé-cseppek elkészítésével kezdjük. Írásvetítõ fóliából négy csíkot vágunk: két 30x3,5 cm nagyságút, és két 15x3,5 cm nagyságút. A hosszabb csíkokat fogjuk díszíteni vékonyabb csíksablon segítségével. A hosszabb csíkokat sütõpapírral letakart felületre fektetjük, és az egyikre ráhelyezzük a díszítõsablont. A fehér csokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. Porrá õrölt liofilizált (fagyasztva szárított) málnával vagy eperrel, vagy fekete ribiszke liszttel halvány rózsaszínre színezhetjük a temperált fehér csokoládét. Érdemes kicsit túlhûteni, olyan 28°C-ra, hogy könnyebb legyen belekenni a mintázósablonba. A fehér csokoládét habkártya segítségével a mintázósablonra kenjük, lehúzzuk a felesleget. A sablont óvatosan lehúzzuk a fóliáról. A második hosszabb fóliacsíkot is hasonlóan díszítjük.



Ezután megolvasztjuk az étcsokoládét és temperáljuk. Mind a négy fóliacsíkon vékonyan elterítjük az étcsokoládét, majd késsel alávágunk, és tiszta felületre helyezzük a négy, csokival bevont fóliacsíkot. Várunk pár percet, míg a temperált étcsokoládé el nem kezd dermedni: akkor jó, amikor már épp kezd szilárdulni, nem folyik, de még nem is szilárd teljesen, jól hajlítható. Ekkor óvatosan csepp formában összeillesztjük mindegyik fóliacsík két végét; ruhacsipesszel rögzíthetjük. Hûtõbe tesszük, míg a csokoládé teljesen meg nem szilárdul.



Közben elkészítjük a tölteléket. A málnát leturmixoljuk, majd szitán átpasszírozzuk. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A kimért málnapürét csípõsre melegítjük: már gõzöljön, de még ne forrjon. Ekkor levesszük a tûzrõl, és feloldjuk benne a kicsavart zselatinlapot. Beledobjuk az apróra vágott fehér csokoládét is, és egynemûvé keverjük. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben a málnás-csokis részhez forgatjuk. Végül ízlés szerint pár csepp rózsakivonatot is belekeverünk. A mousse-t kicsit lehûtjük: még ne szilárduljon meg teljesen, de már ne is legyen folyós.

Jöhet a desszertek összeállítása. A kisebb csokoládé-cseppekrõl óvatosan lehúzzuk az írásvetítõ fóliát. A nagyobb cseppeket sütõpapírral bélelt tálcára fektetjük, és a közepükbe helyezzük a kisebb csepp-alakokat. A mousse-t habzsák segítségével betöltjük a cseppekbe. Hûtõbe tesszük 2-3 órára, míg a mousse meg nem szilárdul teljesen. Ekkor lehúzzuk a nagyobb csepp-alakokról is az írásvetítõ fóliát, és óvatosan felállítjuk a cseppdesszerteket ? így tálaljuk.



A cseppdesszert elkészítésének a technikája Farkas Vilmos blogjáról származik.

Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2014/05/csep...

sponsored links

Keres?s