Csemegekukorica télire (üvegben) tartósítószer nélkül

2014-08-15

sponsored links



Kedves Sándor barátom kérdezte kb. 1 héttel ezelõtt: hogyan kell eltenni kukoricát üvegben, télire?


 


Válaszoltam, a válaszomban két ötletet említettem.
Az egyik, hogy a nyers kukoricát leszemezzük, üvegbe pakoljuk, készítünk enyhén sós felöntõlevet,
 ráöntjük az üvegekbe pakolt morzsolt kukoricára, 
majd rátekerjük a kupakot és nedves dunsztban kidunsztoljuk.
A másik, hogy megfõzzük a kukoricát, lemorzsoljuk, üvegbe pakoljuk, ráöntjük a vizet, 
és nedves dunsztban újra melegítjük, kidunsztoljuk.
Mindezek után egy harmadik lehetõség szerint tettem el magamnak :)
A kukoricát megfõztem (éppen csak, bár mindig éppen csak), majd lemorzsoltam.
Visszaraktam a fõzõvízbe a lemorzsolt kukoricát és felforraltam. 
A forró kukoricát a tiszta üvegekbe töltögettem, felöntöttem a forró fõzõvízzel és
 légmentesen rácsavartam az üvegek tetejét.
Az immár forró teli üvegeket száraz dunsztba pakoltam, hogy ott hûljenek ki.




Csemegekukorica télire

Hozzávalók

zsenge kukorica
víz


Tehát, a zsenge kukoricákat megfõztem: a kukta aljára néhány, egészséges héjat tettem, 
erre raktam a héjától és "bajuszától" megfosztott kukoricacsöveket, tetejét is héjjal borítottam.
Aláöntöttem 1 liter vizet, rátettem a fedõt és felforraltam.
Elzártam a tüzet és megvártam, amíg le lehetett venni a kukta tetejét.
(Nem fontos kuktában fõzni, a lényeg, hogy ne sokáig fõzzük.
 A zsenge kukoricának elég forrástól számítva 10-15 perc.)
Kiszedtem a csöveket, hagytam langyosra hûlni, majd a leszemeztem.




Az elsõ sor picit nehezebb, késhegyével pattogtattam ki, de a többi már nagyon könnyen megy.
A leszedegetett szemeket visszaraktam a fõzõvízbe (elõtte a kukoricahéjat kiszedtem), 
majd újra felforraltam.
A már elõre odakészített, tökéletesen tiszta üvegekbe szedtem a forró kukoricát, felöntöttem a forró fõzõvízzel és légmentesen rácsavartam az üvegek tetejét. 
Az elõkészített száraz dunsztba pakoltam és ott hagytam 24 órán át.
 Felcímkézve, mehetett a kamrapolcra :)




A tartósítószer-mentes befõzés részleteirõl itt írtam:
A kukorica, mint gyógynövényrõl itt írtam:








 


Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s