Csalánfõzelék töltött zsemlével

2014-04-08

sponsored links


Hozzávalók:
1 kg zsenge, fiatal csalánlevél
10-12 db medvehagyma levél
3-4 evõkanál étolaj
3-4 evõkanál liszt
cca. 3/4 liter tej
2-3 gerezd fokhagyma
ízlés szerint bors
cukor

Eleddig még sosem ettem csalánfõzeléket, de már régóta játszadoztam a gondolattal. Aztán, mivel a tegnapi húslevesbõl maradt meg fõtt zöldség és hús, azt kitaláltam, hogy abból töltött zsemlét készítek, de törtem a fejemet, mi legyen hozzá? Paradicsommártás nem, mert mind nagyon szeretik. A zöldbab- és borsófõzelékhez nem volt kedvem. Spenótot ettem volna, de az meg nem volt itthon... És egyszer csak bevillant a csalán! Nosza, szaladtam a kert végébe, és ahogy még drága emlékû Édesanyámtól tanultam, úgy szedtem le a csalánt puszta kézzel, hogy szinte egyetlen csípést sem kaptam:) Olyan ez, mint ahogy az évek múlásával a rendszeresen fõzõk szeme hozzászokik a vöröshagymához.
Szóval, szedtem egy jó marék zsenge csalánt, megmostam, majd konyharuhába göngyöltem és lapogatva felitattam róla a vizet, egyúttal mind letörtek azok a kis tüskék , amiktõl csípõs a csalán. (Ezt meg még drága jó Nagyanyámtól láttam:)
Lecsipkedtem a leveleket, szép vékonyra összevágtam.
Elhatároztam, úgy készítem el, mint a spenótot. Már tisztítottam a fokhagymát, amikor eszembe jutott, hogy a friss tavaszi íz kiemelése miatt teszek bele néhány levél medvehagymát. Úgy is lett. Azt is olyanra vágtam össze, mint a csalánt. Zsemleszínû rántást készítettem, majd beledobtam a csalánt és a medvehagymát. Addig pirítottam, amíg az egész a töredékére esett össze. Ekkor felöntöttem hideg tejjel, sóztam, borsoztam, csipetnyi cukrot is tettem bele és belenyomtam egy gerezd fokhagymát. Egy kis ideig fõztem, aztán amikor megkóstoltam és jónak ítéltem meg, elzártam alatta a gázt és félretettem.

A töltött zsemléhez vettem egy zsemlét, kalapját levágtam, belsejét kivájtam, majd elõmelegített sütõben kissé megpirítottam.
A zöldségeket és a leszedett apró húsdarabokat összenyomkodtam, de nem pépesre. Volt benne sárgarépa, petrezselyem, krumpli. A zsemle kiszedett belét is belecsipkedtem, sóztam, borsoztam, majd beleütöttem egy tojást, hogy összefogja.

Megtöltöttem a zsemlét, rátettem a kalapját, arra egy darab vajat, hogy finom ropogós legyen.
Ezután forró sütõbe téve kb. 25 percig sütöttem.
Kicsit állni hagytam, majd tálaltam.
Nagyon ízlett!:) Zsófika menyem is megkóstolta, neki is ízlett. Szerintem felkerül az étlapra:)


Folytats a blogon ... szolohegyimesekkonyhakmindennapok.blo...

sponsored links

Keres?s