Csak neked, csak most?hogy te is élvezd, amolyan olaszosan?

2014-02-19

sponsored links

Olaszországban 4 évvel ezelõtt tanultam el, ezt a pizza receptet. Árulnak kerek pizzát illetve utcai árusoknál hatalmas tepsikben sütve lehet megkóstolni a pizza különbözõ íz harmóniáját is. Így kedvedre akár te is otthon elkészítheted a saját pizzádat. Akár meglepheted vendégeidet is? Érdemes kipróbálni? Nagyon finom?  :) A feltétek természetesen ízlés és fantázia szerint bárhogyan variálhatod. Ha igazi olasz pizzát akarsz, akkor kevés, de jó minõségû feltétet tegyél rá, és mindig olíva olajat használj, illetve pizzánként legfeljebb két-három különbözõ feltét fajtát.

Mozzarella-Cheddar sajtos/prosciutto olasz sonkás pizza

Hozzávalók:

300 ml víz

3 evõkanál extra szûz olívaolaj

500 g finomliszt

2,5 dkg élesztõ (fél kocka)

1 kávéskanál cukor

1 kávéskanál só

4 zacskó szarvasi mozzarella

1 tasak prosciutto olasz sonka

10 dkg füstölt sonka

? konzerv kukorica

1 doboz jó minõségû paradicsompüré ? ne szósz legyen, mert valamelyik nagyon hígabb állagú

1-2 csipet oregánó, bazsalikom - ízlés szerint lehet több is

Elkészítés:

A sütõt a legmagasabb hõmérsékletre elõmelegítjük, ez általában 250-300 fok.

- Igaz ez a hõfok nem vetekszik az igazi kemence melegével, füstõs ízével, de szinte ugyanolyan olasz pizzát tudsz otthon, hagyományos sütõben készíteni, mint a legjobb pizzériákban -.

A kéz meleg vízben keverd el a cukrot és morzsold bele az élesztõt. Hagyd felfutni az élesztõt.

Egy tálba - vagy munkafelületre ? szitáld a lisztet és a sót. Formázz egy lyukat a közepébe, és ha felfutott az élesztõs víz, akkor öntsd bele, kezd el összekeverni a kezeddel és közben add hozzá az olíva olajat. Keverd össze és dolgozd össze, egy nagy tésztává. Munkafelületre tegyél egy kis lisztet, és dagaszd, gyúrd kézzel egy jó 10 percig.

- Akinek van gépe az avval is készítheti. A lényeg, hogy ne ragadjon a tészta a kezedhez, de jó formázható tésztának kell lennie. Tömör, homogén, az átlag kelt tésztáknál kicsit keményebb tésztát kapunk. Ez a tészta rugalmas és nem fog kilyukadni -.



Ha ez is kész, akkor egy tálat, az oldalát is, kenj ki vékonyan ? a kezeddel -, olívaolajjal és tedd bele a tésztát, és egy kis olivaolajat csöpögtessél a tetejére és fedd le egy konyharuhával, és egy jó órát keleszd meleg helyen.

- A lényeg, hogy ne legyen huzatos helyen a tésztánk, ez minden kelt tésztára érvényes. Én ilyenkor be szoktam kapcsolni a sütõt, úgy is extra melegnek kell lennie a sütõnknek, amire a pizzát meg akarjuk sütni, és az legalább 24-26 C°-. Ezért írtam a legelején, hogy melegítsük elõ a sütõt.



A tepsit olajozzuk ki, amiben a pizzát fogjuk sütni.



Ha a tészta duplájára megkelt, akkor gyúrd át újból egy pár percig csak, és ezt követõen vedd ketté a tészta mennyiséget, gyúrd át és formázd a kör alakú pizza tepsibe, kb. fél cm vastagságúra nyújtsuk. Akár a kezeddel, körkörös mozdulatokkal, kifelé nyújtva, de lehet nyújtófával is kialakítani a kör alakú pizzát.  - De ha nincs ilyen, akkor közepes négyszögletû tepsibe nyújtsd ki az egész tésztát -.

Hagyd pihenni a tésztát a tepsiben, még kb. 15-20 percig-.

- Én ketté szoktam venni a pizza tésztát, ennél a fázisnál, mert kör alakúba 32 cm-es pizza sütõbe készítem, és nekünk egy pizza elég egy ebédre, vacsira. A másik felét fóliába csomagolva a hûtõbe teszem. Akár állhat 4 napot is a hûtõben, nem romlik meg -. Ebben az esetben, ha késõbb sütõm meg, akkor is a hûtõbõl kivett tésztát át kell gyúrni, és állni kell hagyni meleg helyen kb. 30 percig.



Ha letelt az idõ, akkor 3 max. 4 ek paradicsompürével kend meg, a szélét hagyd szabadon kb. 1 cm részen. Locsold meg a pizzát 1-2 ek extra szûz olíva olajjal. Ha igényled, meg is sózhatod, viszont én sonkásat csináltam, így nem tettem, mivel a sonka is tartalmazz sót.

Szórd meg bazsalikom és oregánóval. Tedd rá a csíkokra vágott sonka darabokat.

A mozzarella sajtról öntsd le a lét, és nyomkod ki a sajtból lét jól, és tépked apró darabokra, és tedd a pizza tetejére. A dobozos kukoricáról is öntsd le a lét, és nyomkod ki a kukoricából is a levet - ez azért szükséges, hogy ne ázzon el a tészta - és szórd meg a pizza tetejét és reszelj rá cheddar sajtot. Ezt követõen tedd a sütõbe, viszont ennek is a legaljára, a rácsra, kb. 11 max. 15 perc alatt megsül a pizza.



*Tipp: a bolti mozzarella sajtok közül, legjobban a szarvasi mozzarellát lehet jól sütni. Aki kerek pizza híve, én pont most láttam olyan olasz pizza sütõt a Corvin pláza CBA közértbe, amilyen nekem van, lukacsos az alja, nem is drága 17oo,- Ft, az vegye meg? :)

Jó pizza sütést és jó étvágyat!

Klarissza


Venice_Italy




Hasonló bejegyzések:




Gyömbéres sült csirkecombok ? chili szószos kelbimbóval
Élvezd a tökéletes élményt?


papaya ? lime turmix
Reggeli karibi hangulat?csak neked?


Sütõtökös, Sajtos, spenótos lasagna
A narancssárga varázsa?


tavaszi tekercs mogyorós mártogatóssal
Ízlelgessünk bátran?


Japán csirkés húsgombocók
Ezt ki kell próbálnod ? kis gombóckák, édes mázzal körbefogva




Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s