Csak mert szeretem?

2014-06-06

sponsored links

Nálam az eper minden formában jöhet. Jól lehûtve, friss eperrel és mandulapehellyel megszórva, isteni finom? Érdemes kipróbálni, nagyon finom, arról nem is beszélve, hogy ilyen formában a sok-sok vitamin sem veszik el, mivel nincs felfõzve az eper? és a gyerekek is imádják?:)

Hûtött Eper krémleves1Hûtött Eper krémleves/mandulapehellyel

Hozzávalók:

1 kg eper + 20 dkg

1 csomag puding vaníliás

0,5 l tej

2 ek cukor - ízlés szerint 

2 dl tejszín

tejszínhab a tálaláshoz

mandulapehely



Elkészítés:

Tisztítsuk, meg az epret és mossuk meg.

Készítsük el a vanília pudingot az utasításnak megfelelõen, fél liter tejjel. Ha kész tegyünk bele a cukrot. Hagyjuk egy kicsit kihûlni.

Hûtött Eper krémleves2

Tegyük az epret a turmixba és jól keverjük el.

Ezt követõen a sûrû eper szószt, fokozatosan, öntsük a vanília pudinghoz és jól keverjük el, adjuk hozzá ízlés szerint a tejszínt, ezzel érjük el a kívánt sûrûséget.

? akit zavar az eper magja, az mielõtt hozzákeveri, szûrje át egy sûrû szitán. Én hagytam, mert engem nem zavar? :)

Hûtött Eper krémleves3

Ha kész tegyük a hûtõbe, hogy jól lehûljön.

Tálalásnál a hûtött jéghideg levest, mandula pehellyel, apróra vágott eper darabokkal, eperszósszal meglocsolva kínáljuk. Tejszínhabbal, mentával díszíthetjük.

Hûtött Eper krémleves4

*Tipp: a mandula pelyhet egy száraz serpenyõbe meg is piríthatjuk. Ha a cukrot édesítõporral készítjük, akkor az egészséges étrendbe is beilleszthetõ.

Eper jótékony hatása:

Forrás: vitaminsziget.com

A földieper finom és egészséges,ráadásul még fogyaszt is! Kiváló vértisztító, baktériumölõ, és bõrünkre is jótékony hatással van!Gazdag vitaminokban A-, B1-, B2- illetve C-vitamin és ásványi anyagok kalcium, kálium, magnézium, vas, cink. Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítõ folyamatokat. Ausztráliai kutatók felfedezték, hogy számos bogyóstermésû növény (pl. málna, vörös áfonya, földi- és faeper, szeder, fekete ribizli) gyümölcsének présleve 1:5 arányú hígításban gátolni tudja különféle baktériumok és a Candida albicans nevû gomba növekedését.

Hûtött Eper krémleves5

Eper, mint afrodiziákum?

Nincsen romantikus este eper nélkül.A legújabb kutatások szerint nemcsak finom ízének köszönhetjük huncutságunkat, hanem cinktartalmának. Ugyanis az eperben található magocskáknak magas a cinktartalma, mely befolyásolja a tesztoszteron jelenlétét a testben, ami fontos a spermium termelésben. Ha a cink szintje megnõ, akkor a nõk is sokkal jobban kívánják a szexet. Állítólag olyan anyagokat is tartalmaz, mely fokozza a vérbõséget nõknél és férfiaknál egyaránt.

Ennek a tökéletes gyümölcsnek is van hátulütõje. Sajnos Magyarországon a leggyakoribb allergiát kiváltó gyümölcsök közé tartozik. Mint a legtöbb apró magvas gyümölcs, az eper is, csalánkiütést idézhet elõ, az arra érzékeny embereknél. Szervezetükben hisztamint szabadít fel, így allergiás reakciót vált ki. Ha allergiásak vagyunk rá, akkor az egyetlen módszer, ha nem fogyasztjuk a gyümölcsöt vagy kibírjuk a vele járó kellemetlenséget.

Jó étvágyat!

Klarissza


Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s