Citromtorta, majdnem francia

2014-08-17

sponsored links

Igazán kedvemre való sütemény. Savanykás, mégis édes, üdítõen nyárias. Elkészítése egyszerû, de behûteni szükséges, ezért praktikusan a fogyasztás elõtti napon célszerû készíteni. Az ötletet Mautner Zsófi adta de csak a krémet készítettem a videója alapján. Tökéletes lett a krém, hasonlatos a lemon curdhoz, ami a nagy kedvenceim közé tartozik.

Hozzávalók a 23 cm átmérõjû formához, ahogyan készítettem:
18 dkg Zabfalatok keksz
5 dkg(laktózmentes)vaj
a krémhez:
5 db kicsi, reszelhetõ héjú citrom
17,5 dkg cukor
3 egész tojás
4 tojás sárgája
15 dkg(laktózmentes) vaj
néhány szem málna diszítésre
 
A kekszet megdaráltam, a vajjal összekevertem, majd a formába igazítgattam, úgy hogy az oldalára is jusson rendesen. Behûtöttem. A krémhez a fõzõedénybe mértem a cukrot, ráreszeltem a citromok héját, hozzácsavartam a leveket. Zsófi 4 citromot használt, de az én citromjaim nagyon kicsik voltak, ezért használtam eggyel többet. Kevergettem kicsit, hogy oldódjék a cukor, majd a tojásokkal is egynemûvé kevertem a habverõvel. Ekkor kapcsoltam be a tûzhelyet, takarékra persze, mert ennek nagyon csendesen kell sûrûsödni, hiszen nem  tojásrántotta készül. Néhány percnyi kevergetés után e teteje is habosodni kezd, na akkor már egy darabka vajat is lehet hozzákeverni, tempósan, míg el nem tûnik, majd ezt addig ismételjük, amíg a vaj el nem fogy, a krém pedig pudingos állagúvá nem válik. Hideg vízbe állítva egy kicsit lehûtöttem, majd a kekszre öntöttem a krémet. Légkeveréses sütõben  230°C-on 8 percig sütöttem. Nem volt könnyû türelmesen megvárni a másnapot a kóstolással.

Folytats a blogon ... fozesfecseg.blogspot.com/2014/08/citr...

sponsored links

Keres?s