CITROMOS VAJAS PISKÓTA ÉS EGY ÚJABB VIRTUÁLIS BABAKÖSZÖNTÕ

2014-08-05

sponsored links


? Te vagy akinek életet adtam,
És Te vagy akitõl éltetet kaptam,
Te vagy, akiért érdemes az élet,
És ha küzdenem kell, akkor sem félek
Angyalok serege vigyázza utad,
Ha biztonság kell karom megnyugtat,
A világnál jobban szeretlek Téged,
Életem értelme  benned Napról napra újra éled!?



A Virtuális Babaköszöntõ, angolul ?baby shower? fõleg Amerikában létezõ néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendõ vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó, hogy a gyermek születése elõtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelõtt még létezett az a bizonyos ?komatál?, amit a leendõ Keresztszülõk vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erõt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlõdjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg elõször, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemõ mellett a mindennapi fõzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére?
Azok, akik rendszeresen olvasnak tudják, hogy  eddig két alkalommal köszöntöttünk  kismamákat, amelyeket itt és itt olvashattok.  Ezúttal Selectfood Alíznak született kislánya, Helena. Alíz blogja aSelectfood blog , amelyen sok különleges receptet, étterem ajánlót találtok, de nagy a kedvencem Alíz ehetõ virágokról készült bejegyzése is. Alíz elvégzett egy sajtkészítõ tanfolyamot is, és mivel saját kecskéi vannak, isteni kecskesajtokat is készít. Gondolom most egy ideig anyai teendõi fogják lekötni és kevesebb energiája marad a blogra,  de mindig érdemes benézni hozzá, mert sok különlegességet tartogat. Csakúgy, mint eddig is nem egyedül indulok köszöntésre hanem segítséget  hívtam számos gasztroblogger személyében:
Ami: Colors in the kitchen Zöldséges rizspite
Csilla: Mimi és Mama Minikonyhája Zabpelyhes datolyás madeleine
Erika: Dublin felett az ég Vöröslencsés spárgaleves
Gabi: Rakottkert Kecskesajtos sült barack 
Ildinyó: Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet Bazsalikomos-õszibarackos smoothie
Kriszta: Orchidea a konyhában Sárgarépa krémleves pácolt kecskesajttal
Zsuzsa: Gesztenyeblog Jeges kávé

Komatálunkat látjátok ezúttal is megraktuk sok-sok finomsággal. Mivel bennem még élénken él a kezdeti szoptatás számos nehézsége, az állandó idõhiány a nappalok és éjszakák felborulása igyekeztem olyan ételt választani, ami egyrészt nagyon könnyen elkészíthetõ, másrészt ebben a melegben különösen jól eshet. Ezért egy citromos vajas piskótával készültem, angolul Lemon Drizzle Cake, ami ideális kísérõje a teadélutánoknak. Ezzel kívánok Alíznak, Helenának és az Apukának nagyon jó egészséget, sok-sok tejcsit és nyugodt éjszakákat!


Hozzávalók:
17,5 dkg puha vaj
17,5 dkg cukor
2 db kezeletlen héjú citrom
3 tojás
10 dkg liszt
1 evõkanál sütõpor
7,5 dkg darált mandula
1-2 evõkanál tej
+ 1-2 evõkanál cukor a sziruphoz
a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 evõkanál porcukor
fél citrom leve
fél citrom reszelt héja


  1. A sütõt elõmelegítem 180 fokra, légkeveréssel 160 fokra. A sütõformát sütõpapírral kibélelem.
  2. A vajat a cukorral együt robotgép táljába mérem és habosra keverem.A lisztet, mandulát, sütõport egy másik tálban összekeverem.
  3. Ha a vajas keverék elég habos, hozzáadom a tojásokat egyesével. (A tojás legyen szobahõmérsékletû!) Ezután belereszelem 1 citrom héját, hozzáadom 1 citrom levét.
  4. Evõkanalanként hozzáadom a lisztes keveréket, lazán összekeverem, végül szükség szerint 1-2 evõkanál tejjel lazítom.
  5. A masszát beleöntöm az elõkészített formába és kb 45-50 percig, illetve tûpróbáig sütöm.
  6. Amíg sül elkészítem a szirupot:  a maradék citrom levét elkeverem 1 vagy 2 evõkanál cukorral, ízlés szerint. Ha nem olvad fel a cukorral lassú tûzön összemelegítem.
  7. A szirupot evõkanalanként  rálocsolom a megsült, még meleg süteményre. 5 perc elteltével kiveszem a formából,  rácsra teszem így nem fog teljesen elázni.
  8. Közben elkészítem a krémet: a mascarponét a cukorral habosra keverem, hozzáadom a citrom héját és levét. A kihûlt süteményre kenem és felszeletelem. Vigyázat, csak tökéletesen kihûlt süteményre kenjük a krémet, különben megolvad rajta!


Folytats a blogon ... coffeinmentes.blogspot.com/2014/08/ci...

sponsored links

Keres?s