Citromos szülinap

2014-03-29

sponsored links




Mindig nagyon szívesen készítek valamilyen süteményt, ha együtt tudunk tölteni egy kis idõt a Párommal, ez a születésnapján sem lehetett másként. Már nagyon régen eldöntöttem, hogy oroszkrém tortával lepem meg, mert egyszer azt mondta, hogy nem tudja, az milyen. Végül azért változtattam a jó elõre kifundált tervemen (még a habnyomónkat is elhoztam otthonról), mert azt nem lett volna idõm elkészíteni, és ha már az õ születésnapja van, szerettem volna neki kedvezni. Egyértelmû volt, hogy valami citromossal próbálkozzak, de nem szerettem volna a klasszikus habos-babos citromtortát megsütni, mert akkor már ezerszer inkább az oroszkrém. Ezért emellett a kis aranyos "citrombomba" mellett tettem le a voksomat, ami igazán jó választás volt, mert egész gyorsan megvoltam vele, így bõven volt ideje kihûlni, mire rákerült a sor ebéd után (amirõl nagyon sajnálom, hogy nem készült fotó, mert mindkettõnknek ízlett, nekem különösen).
Finom is lett, a legjobban egy forró nyári délután tudnám elképzelni, amikor a fagyizóban a két gömb közül az egyik mindig citrom. Azért kipróbálásra csak az igazán citrom-õrülteknek ajánlom, mert nagyon intenzív az íze, én nagyon szeretném kipróbálni úgy is, hogy a krémbe belekeverek 250 g túrót.

Hozzávalók egy 23 cm-es formához:

A tésztához:
  • 100 g tk. tönkölyliszt (63,9 g CH)
  • 50 g búza finomliszt (37,7 g CH)
  • 50  g darált dió (6 g CH)
  • 30 g xilit (15 g CH)
  • 160 g margarin
A krémhez:
  • 4 tojás
  • 100 g xilit (50 g CH)
  • 200 ml fõzõtejszín
  • 2 citrom lereszelt héja
  • 12 ek citromlé (120 ml - 3,8 g CH)


A tésztához a liszteket, a diót és a cukrot elmorzsoljuk a hideg margarinnal, és jól összedolgozzuk. Ha nem akar összeállni, adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet. Alufóliával lefedve min. 30 percre hûtõbe tesszük, de akár elõzõ nap is elkészíthetjük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kivajazott, kilisztezett torta-, vagy piteformát úgy, hogy a peremére is jusson. Villával megszurkáljuk és 180 fokon kb. 15 percig elõsütjük.
Közben elkészítjük a krémet. Elektromos habverõvel kb. 3-4 perc alatt habosra keverjük a tojásokat és a cukrot, majd a tejszínnel együtt még fél percig keverjük. Elõször a citromhéjat dolgozzuk bele, aztán apránként a citrom levét is. Az elõsütött tésztára öntjük és még kb. 25-30 percre visszatesszük a sütõbe.
A formában hagyjuk kihûlni csak azután szeleteljük fel. Szerintem akkor a legfinomabb, ha áll egy napot.


A süti összesen 176,04 g CH-t tartalmaz, 12 szeletre vágva szeletenként 14,67 g-ot.

Forrás: sutigyar.hu

Megjegyzés: Ezzel a tésztával kiválthatjuk a sütés nélküli kekszes tésztaalapokat (persze ezt azért meg kell sütni). Teljes kiõrlésû háztartási kekszet még soha nem láttam a boltban darálva, és a mi darálónkkal ez igencsak fárasztó feladat. Édes kekszeket pedig nem szívesen használok erre, inkább megeszem úgy, ahogy vannak, és sütök egy ilyen egyszerû kis lapot.


Folytats a blogon ... pcovalisfinoman.blogspot.com/2014/03/...

sponsored links

Keres?s