Citromos - narancsos krémmel töltött bonbon, mákos fehér csoki burokban

2014-01-29

sponsored links









A napokban egy különleges lekvár receptjét kaptam Petrik Adrientõl, A hideg szóda élvezete c. könyv írójától (itt). Vagyis kaptunk, mind az ötszázan (igen, 500-an), akik csatlakoztunk az oldalhoz (itt), így naponta kaptunk hírt a könyvrõl és közösen vártuk, hogy megjelenjen, kézbe vehessük, olvashassuk.
A szerzõnek korábban megjelent másik két könyvét - A másik kert (itt) és az Asszony és háza (itt) - címût is olvastam. Nagyon sokat tanultam, okultam ezekbõl a könyvekbõl. Az élethelyzeteket, melyekrõl ír, magam is átéltem, átélem ma is, de a könyv (könyvek) elolvasása után, valahogy minden a helyére került. Nem aggódom már, ha azt látom, hogy a vendégeink (persze nem mindenki), helytelenítik, hogy beengedjük a  kutyát a házba, sõt családtagnak tekintjük. Végül is a kutya lakik itt... Normálisnak tartom azt is, hogy nálunk a divatos szabadtéri bútorok helyett, magunk barkácsolta masszív, fa, erdei asztal áll a grillezõ mellett... Petrik Adrien gondolatai megerõsítenek abban, hogy nem kell "úgy" tennem, hiszen így is lehet... A hideg szóda élvezete c. könyvben az a rész ragadott meg legjobban, amelyben a felnõtt gyerekek elengedésérõl ill. el nem engedésérõl ír. Néha könnyes lett a szemem, néha felnevettem, mert én is pont ebben az élethelyzetben vagyok... Most már kicsit távolabbról szemlélem õket. Kevésbe aggódó lélekkel figyelem döntéseiket. Hiszen szépek, okosak tehetségesek... Mi kell még? Mi szülõk pedig tudjuk, hogy a hintát meglöktük, és bizonyos távolságtartással nézhetjük csak, hogyan tartják lendületben azt...

No, de vissza az eredeti szándékhoz, a kesernyés, kissé fûszeres, neonszínû lekvárhoz, melyet újragondoltam és mákos fehér csoki burokba rejtettem.

Amint a receptet elolvastam, mentem is, bevásároltam hozzá és elkészítettem a csodás lekvárt, amit aztán ettük kenyérre és kalácsra kenve. Pillanatokon belül, a család kedvence lett.

A lekvár:

Hozzávalók és elkészítés:
Négy kifacsart citromot kockázva fõzni 20 percig. Ezután leöntöm a fõzõvizet. Beleteszek négy nagy narancsot szeletelve, héja nélkül és 20 percig fõzöm (közben kevergetem). Beledobom a fûszereket
(4 szem kardamom, 4 szem szegfûbors, 1 teás kanál kurkumát) Pár percig még fõzöm (lassú tûzön) és kiveszem az összes fûszert belõle. Összeturmixolom. Adok hozzá még két citrom levét és annyi cukrot amennyire édesnek szeretném. Végül két zselatin lapot is beleteszek, elkeverem, üvegekbe teszem.
Három kis üveggel lett ebbõl a mennyiségbõl.

Akkor most jöjjön a bonbon:  24 db

Hozzávalók:  Krém

  • Három és fél ev. kan. lekvár (a fent említettbõl)
  • 7 dkg fehér csoki
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 dkg puha vaj
Burok:
  • 30 dkg fehér csoki
  •   3 gr kakaóvaj por
  •   2 teás kan. mák
Készítés: A tejszínt gyöngyözésig melegítem. Hozzáadom a lekvárt. Elkeverem alaposan, ha lehûlt kb. 35 fok-ra, beleteszem a puha vajat és botmixerrel alacsony fokozaton, 1-2 perc alatt átkeverem. Hagyom szobahõmérsékleten hûlni.

Burok készítése:


A burokhoz a csokit megolvasztom és temperálom a következõ módon.
A darabokra tört csokit a csokiolvasztó gépben (víz-gõz fölött is lehet), felolvasztom (40-45 fok).
Kiveszem a gépbõl a tálat, amelyben a csokit olvasztom, és állandó keverés mellett lehûtöm a csokit 33-34 fokra.  Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Beleteszem a mákot is és folyamatosan keverem. Ha a csoki elérte a 29-30 fok hõmérsékletet, a tisztára törölt bonbon formába öntöm  a temperált  csokoládét.  Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát,( így a keletkezett légbuborékok eltávoznak ) és a csokit egy tálra helyezett sütõpapírra csepegtetem a bonbon formából. A sütõpapírt azért szeretem használni, mert a dermedt csokit késõbb maradéktalanul fel tudom használni, ha egy tálra öntöm, akkor sok megy veszendõbe.) A bonbon formát kb. fél órára hûtõbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm a krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely ( kb. 2 mm ) a lezárásnak. A szobahõn hagyom állni, míg a csokoládét ismét temperálom. Lezárom a formát, a  felesleget spaklival lehúzom és egy órára hûtõbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hûtõbõl, megfordítom a formát és a bonbonok kipottyantak belõle. 
.







Folytats a blogon ... csokoladekreativan.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s