Citromos márványos sajttorta

2014-08-05

sponsored links

Hát nem gyönyörû?! Ahogy a rózsaszín, a halvány sárga és a narancs találkozik, kanyarognak egymás mellett, örvénylenek?szerintem gyönyörû! Mintha a cukorka mennyországban lennénk, ahol még a sajttorta is úgy csavarodik, mint a csavart, amerikai nyalókák. Képzeljük el ezt a tortát egy ovis kislány szülinapján! Vagy egy nagyobb csajszi szülinapi buliján, ahol minden rózsaszín! Tömény cukiság ez a torta! Szerintem tuti siker, és ami a legjobb: egyáltalán nem bonyolult! ;)



6



10



Ez a tündéri süti azonban valami egészen prózai dolog miatt született. Éppen két sajttortát sütöttem a barátnõm szülinapjára, egy szedres-málnásat és egy citromosat. Be kell valljam, már ezzel a citromossal is voltak olyan terveim, hogy valami gyönyörûséges színekben pompázzon, de mivel sosem csináltam még ilyet, nem mertem bevállalni, hogy pont a szülinapos tortája legyen csúf. Úgyhogy a szülinapi tortákkal együtt csináltam egy kis tortát, és azon kísérleteztem. Attól féltem, hogy a gél festékeim majd a sütés közben meghülyülnek és elfolynak, más színük lesz,stb. De láss csodát, nem így történt, és ennek hála áll most itt ez a márványos, színes sajttorta.



9



Aki nagyon ódzkodik a mesterséges színezékektõl, az nyugodtan megcsinálhatja úgy is, hogy egy részt narancshéjjal ?színez?, a másikhoz málnapürét (vagy lekvárt) kever, a harmadik részt pedig natúron hagyja, vagy egy kis áfonya segítségével belilázza. Fogalmam sincs, hogy milyen lesz így a végeredmény, de úgy gondolom, hogy a színek így is látszanának, csak a ?festés? nem eredményezne ilyen szép, homogén színt.



11



17



Hozzávalók (18 cm-es formához):

150 g keksz, morzsásítva (én most felesben használtam IKEA zabkekszet és Gyõri édest)

70 g vaj olvasztva

250 gr mascarpone

100 g tejföl

80 g cukor

1 ek. liszt

2 kicsi tojás

1 citrom leve és héja





(Aki kezdõ sajttorta téren, az nézze meg ezt a posztot, ott részletesen leírok mindent az elkészítésénél. ;) )

A sütõt elõmelegítjük 165 fokra. A kekszmorzsát és az olvasztott vajat összekeverjük, és a tortaforma aljába nyomkodjuk. Mehet a sütõbe 8 percre. Kivesszük, hûlni hagyjuk a gáz tetején vagy egy rácson.

Ezalatt összeállítjuk a sajtkrémes részt: a mascarponet kikeverjük a cukorral, tejföllel és az egy kanál liszttel. Ezután jöhet a két kicsi tojás, külön-külön 2 percet keverve a robotgéppel, hogy jól elvegyüljön. (Egy spatulával, vagy fakanállal szedjük le a tál szélén maradt mascarponet is.) A citromlevet és -héjat a legvégén keverjük bele, ehhez már nem kell robotgép, mert tapasztalatom szerint a héjdarabkék fölragadnak a habverõkre. Elég egy spatulával elkeverni.

Jöhet a boszorkánykonyha! :) A sajtkrémet osszuk el 3 kis tálkába. Én egy részt natúr hagytam. A másikba kevertem egy kis Wilton ? Naranja festéket, ez lett a narancssárga rész. A harmadikba pedig a Wilton ? Rosa festéket használtam. Mindkettõbõl elég egy kis csipetnyi, amennyit egy fogpiszkálóval ki tudunk szedni, pölö.

Aztán jöhet a kanyvaszolás: amilyen sorrendben csak szeretnénk, kanalazzuk a masszát a kekszrétegre. Én eleinte azt szerettem volna, hogy mindig középre csurgatok egy kicsit a más-más színû masszákból, és így kis köröcskék alakulnak ki, mint a zebratortánál. Na, hát ez nem jött be. olyan sûrû volt a masszak, hogy a második, amit középre csurgattam, csak befedte az alatta levõt. Errõl ennyit. :) Ha végeztünk az elosztogatással, egy kanál segítségével rajzoljunk spirál mintákat a sajtkrémbe, így kapunk szép márványos mintázatot. Aztán ez is mehet a sütõbe, kb. 30 percre. Ha nagyon sülne a széle, akkor vegyük lejjebb a hõfokot. Hagyjuk nyitott ajtónál kihûlni, és vagy bírjuk ki másnapig a felvágást, vagy tegyük pár órára hûtõbe, miután kihûlt. Ennyi idõ kell, hogy összeálljon a sajttorta, megszilárduljon, és az ízek is összeérjenek.

De utána?hmmmmmm. Garantált a siker, ti is függõk lesztek és kipróbálhatjátok az Oreosat, a gesztenyéset, és a banoffees változatot is. Aztán elküldhetitek a facebookra, hogy betegyem õket a Ti készítettétek albumba!



13





Ha valaki 24-26-os formában szeretné elkészíteni:

250 g keksz

120 g vaj olvasztva

500 gr mascarpone

200 g tejföl

150 g cukor

1 ek. liszt

3 nagy tojás

2 citrom leve és héja



7





18


Hasonló bejegyzések:




fotó 4
Gesztenyés sajttorta


photo 3_2
Kis csalással: sajttorta ? a legjobb nyári partifalatka


Mézeskalácsos-mandarinos sajttorta
Mézeskalácsos-mandarinos sajttorta


19
Banoffee sajttorta




Folytats a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/08/05/ci...

sponsored links

Keres?s