Citromos-mákos torta

2014-07-19

sponsored links

 
Továbbra is a szabadság adta szabadságommal sütkérezek, így aztán egy újabb íz kombinációt teszteltem. Mégpedig a mák és citrom párosát. Nem vagyok egy nagy mák rajongó, bár alkalmanként egy kis mákos pitty-putty, mákos tészta, vagy Karácsony idején néhány szelet bejgli lecsúszik. Különbözõ sütemények formájában nem idegen a magyar cukrászattól sem, de tortaként elkészítve én csak mostanában találkoztam vele.

Tekintve, hogy még mindig nem a saját, jól megszokott konyhácskámban tevékenykedek, így ha kissé körülményesebben is, de mindenképpen eljött az ideje, hogy a heti 2. édességünket elkészítsem. Persze nem azért, mert nem bírjuk ki süti nélkül, hanem mert kell az anyag a blogra! ;)

Mivel a lemon curd már nagyon megy, ezért természetesen õ nyerte el a lehetõséget, hogy valamilyen mákos piskótával remélhetõleg remek párost alkosson. Ki is néztem egy receptet (Lemon Poppy-seed Bread), összekotyvasztottam és éppen most ért ide a sütõ felõl a csodás illata? hmmm! :) Jónak ígérkezik!

Mire a bejegyzést közzé teszem, addigra már túl leszünk a kóstoláson is persze, ám egyelõre az illatokkal és a kivételesen jól sikerült citromkrémmel elõlegezem meg magamnak a sikert. Bár, ha sokat klimpírozok itt, még a végén odaég a sütim! Apropó, képzeljétek, egyúttal tesztelem a régi hagyományos zománcozott tésztaszûrõt is, mint félgömb sütõformát. Hááát? nem valami könnyû kibélelni és a piskóta jelenlegi állapotát elnézve, nem is lesz tökéletes a formája. :-/ Van, aki mértani pontosságú gömbtortát bír ezzel sütni pl. focilabdának? lehet, hogy ki kell majd faggatnom további praktikákról. Vagy a krémre bízni az egyenetlenségek eltüntetését, utólag úgy tûnik, hogy ez is elegendõ lehet.

Na, de térjünk vissza a mákos piskótára, következzen a recept.

Hozzávalók:

19,5 dkg liszt
1 tk. sütõpor
? tk. só
1 ek. reszelt citromhéj
2 ? ek. mák
17 dkg sótlan vaj
15 dkg porcukor
3 nagy tojás
1 tk. vanília kivonat / én 1 csomag Bourbon vaníliás cukorral helyettesítettem
60 ml tej

A sütõt 180 °C-ra elõmelegítjük.
Az átszitált lisztet, a sütõport, a sót, a reszelt citromhéjat és a mákot egy tálban összekeverjük.
A szobahõmérsékletû vajat egy keverõtálban 1-2 perc alatt habosra verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és további 2-3 percig keverjük (elektromos habverõvel). Utána, egyesével és mindig alaposan elkeverve adagoljuk a tésztához a szintén szobahõmérsékletû tojásokat. Ha mindhárom tojás benne van és szépen elegyítettük a masszát, akkor jöhet bele a lisztes keverék 3 részletben, melyek között 2 részletben hozzáöntjük a tejet is, azaz liszt-tej-liszt-tej-liszt elosztásban.
Kibélelt vagy kivajazott/lisztezett formába öntjük a tésztát és 50-60 perc alatt készre sütjük.
Ez a mennyiség betöltve 10-12 szeletes tortának felel meg.

Közben elkészítjük az angol citromkrémet is (lemon curd), amit kihûlés után majd tejszínhabbal lazítva használunk fel. A legbiztosabb, ha egy éjszakát hagyjuk pihentetni, mielõtt vegyítjük a tejszínhabbal. 

Sajnos már nem kaptam friss erdei gyümölcsöket, pedig némi málna, áfonya, szeder és ribizli nagyon csinos díszítõelemei lettek volna a tortának, de az ízek által tökéletesen megfelel a citrom és az ici-pici mák díszítés is. A teszt miatt ez most csak krémesen nyerte el végsõ formáját, ám burkolt tortaként is minden bizonnyal megállná a helyét.





Mivel ízre mennyei, egyértelmûen átment a teszten, hivatalosan is bekerül a repertoáromba. Csak ajánlani tudom Mindenkinek! :)








Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2014/07/citrom...

sponsored links

Keres?s