Citromos minyon

2014-04-21

sponsored links

Cukrász tanulmányaimban gyakran találkozom a fondán - nal, mint bevonóanyaggal, illetve cukorkészítménnyel. Ezért is izgatott ez a recept, hogy végre kipróbálom, milyen is vele dolgozni. Nos, rémálmaimban sem jöjjön elõ....nem tudom, hol rontottam el, mint csinálok rosszul, de kiderítem. Minden esetre igyekszem, majd pozitívan fogalmazni a receptben, hogy ne jöjjön le jelenlegi utálatom a fondán iránt. A minyon viszont nagyon finom, hihetetlen puha tésztája van, amit csak megfejel a pikáns citromos krém. Úgyhogy vágjatok bele nyugodtan, én sem adom ám fel, csak még friss az élmény......

Hozzávalók egy közepes méretû tepsihez:
A két világos piskótalaphoz:
10 ek. liszt, 10 ek. cukor, 10 tojás

A kakaós piskótalaphoz:
5 tojás, 5 ek. cukor, 4 ek. liszt, 1 ek. cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
fél citrom leve, 5 dl tej,1,5 csomag vaníliás pudingpor 150 g kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 250g puha vaj

A bevonáshoz:
1 kg cukormáz, ami kb. 1 kg az olvasztható fondánból
+ lekvár

 Elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.
A piskótalapokat sütõpapírral kibélelt tepsikben egyesével megsütjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét pici sóval, a cukor felével habbá verjük, majd áttesszük egy másik edénybe. A sárgáját ugyanebben a keverõ tálban a cukor másik felével kihabosítjuk, majd hozzászitáljuk a lisztet, a kakaósnál a kakaót is.  Egy spatulával elkeverjük csomómentesre, ezután óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjét. A tepsibe simítjuk és kb. 20-25 perc alatt megsütjük, kihûtjük.
Ezt a mûveletet háromszor megismételjük. 

A krémhez a tejben elkeverjük a vaníliás pudingport és a cukrokat, hagyományos puding módjára megfõzzük, hagyjuk teljesen kihûlni. Ha kihûlt, kihabosítjuk a puha vajjal, és hozzácsepegtetjük a fél citrom levét.

A lapok töltését a sárga piskóta lappal kezdjük, rákenjük a citromos krém felét, erre helyezzük a kakaós lapot, rákerül a krém maradék fele, betakarjuk a második világos piskótánkkal.
Pár órára hûtõbe tesszük, hogy legyen ideje az ízeknek összeérni és ez alatt a lapok is tartást kapnak, könnyebb lesz szeletelni.

A felvágásnál igazán kis darabokra vágjuk a minyonokat. A tankönyv szerint egy minyon 30 g, vagyis 10 g a tészta, 10 g a töltelék és 10 g a fondán. Na, mondanom sem kell, hogy nekem nem ennyi lett, de a lényeg a lényeg:)

Szóval vágjuk fel apró kis kockákra a betöltött piskótalapokat, majd minden oldalát kenjük meg felmelegített lekvárral. Ez megakadályozza, hogy a minyon nedvessége eláztassa a tésztát, egyfajta réteget képez rajta. Hagyjuk megszáradni a lekváros felületet.

Ezalatt melegítsük fel a fondánt, érdemes, ha van, cukorhõmérõt használni, mert ha túl melegítjük kiszárad és törik, lecsúszik a tésztáról. Az ideális, ha 40-50 fokig melegítjük.
Melegítés közben kis folyadékot adjunk hozzá, ízletesebb, ha rummal higítjuk. De csak annyira, hogy sûrûn folyó legyen.
Mikor elértük a kellõ hõfokot és textúrát, kimártjuk benne a minyonokat, minden oldalukat, és rácson hagyjuk lecsöpögni a felesleges. Nagyon gyorsan szárad!
Ha valaki nem olyan ügyes, akárcsak én, az csak a sütemény tetejét mártsa ki vagy locsolja meg egy kanál segítségével. Én úgy kompenzáltam a hibámat, hogy a fondán nélkül maradt részt darált dióba forgattam, ami könnyen rátapadt a lekváros oldalakra.

Díszíthetjük egyszerûen azzal, ha száradás után csíkokat húzunk mégegyszer fondánnal a tetején, teljesen különálló részként szárad rá.

Hát ez volt a minyon, amirõl cukrász tankönyv így ír: a minyon meglehetõsen munkaigényes cukrászsütemény. Meglehetõsen???????

A receptért köszönet a NoSalty oldalon talált, Becsei Ágnes receptjének!

Jó sütést!



Folytats a blogon ... bakeann.blogspot.com/2014/04/citromos...

sponsored links

Keres?s