Citromos masni recept

2014-04-23

sponsored links

Citromos kenyér

Citromos kenyérMiféle szerzet ez?
Nem, nem a bölcsessĂ©gfogam öltött testet (bĂĄr amikor kisĂŒlt, elsĂ” dolgom volt, hogy legkedvesebb fogorvosomhoz vigyek belĂ”le – Ă©ppen elĂ”tte kezelt gyökĂ©rtömĂ©ssel).
Ez itt kĂ©rem szĂ©pen, a citromos-kakukkfĂŒves kenyĂ©rke. Volt 5 darab belĂ”le, nem egĂ©szen 2 percig. ElszĂĄmoltam magam. Minimum a triplĂĄjĂĄt kell egy nĂ©gy fĂ”s csalĂĄdban lesĂŒtni ahhoz, hogy senki ne legyen rĂĄ kiĂ©hezve.

ElkĂ©szĂ­tĂ©si ĂștmutatĂł

HozzĂĄvalĂł az 5 db 8 dkg-os fonathoz

  • 6 g Ă©lesztĂ”
  • 23 dkg BL80 liszt
  • 2 dl vĂ­z
  • 2 teĂĄskanĂĄl friss kakukkfĂ»
  • 2 dkg citromhĂ©j
  • 4 g sĂł
  • 2 dkg teljes kiĂ”rlĂ©sĂ» rozsliszt
  • 1 dkg vaj

PraktikĂĄk

Ha be tudunk szerezni BL112-es lisztet, inkĂĄbb azzal dolgozzunk.

In vivo csak a bio citrom hĂ©jĂĄt hasznĂĄlhatjuk nyugodt lelkiismerettel, a dömpingĂĄru telis tele van bifenillel (E230), orto-fenil-fenollal (E231) Ă©s/vagy nĂĄtrium-orto-fenil-fenolĂĄttal (E232). Mind egytĂ”l egyig mĂ©reg. Bio citrom a lidliben 400 forint egy neccel, aminek a hĂ©ja egy Ă©vig elegendĂ” munĂ­ciĂłt ad nekĂŒnk sĂŒtemĂ©nyek, kenyerek sĂŒtĂ©sĂ©hez.

A citromhĂ©jat belsĂ”, szivacsos fehĂ©r bundĂĄja nĂ©lkĂŒl hasznĂĄljuk fel, 5 perc elĂ”fĂ”zĂ©st követĂ”en.

Friss kakukkfĂ»vel sĂŒss, de elĂ”tte aprĂ­tsd finomra!

A formĂĄzĂĄs mikĂ©ntje sajĂĄt kreativitĂĄsunkon mĂșlik. MegprĂłbĂĄlhaszt az enyĂ©mnĂ©l normĂĄlisabb masnit is kĂ©szĂ­teni, nem sĂ©rtĂ”döm meg, de kettĂ”s, hĂĄrmasfonĂĄssal is kĂ­sĂ©rletezhetsz. Csak szĂĄmolj azzal, hogy a tĂ©szta sĂŒlĂ©s közben is hĂ­zni fog!

Elkészítés

  1. KĂ©szĂ­tsĂŒnk elĂ”tĂ©sztĂĄt. 12 ĂłrĂĄval a tervezett sĂŒtĂ©si idĂ” elĂ”tt keverjĂŒnk ki 10 dkg ĂĄtszitĂĄlt kenyĂ©rlisztet, 1 dl hideg, klĂłrtĂłl kiszellĂ”ztetett vĂ­zet, a benne oldott 3 g Ă©lesztĂ”vel Ă©s az aprĂłra vĂĄgott, zĂșzott citromhĂ©jjal, kakukkfĂ»vel. LĂ©gmentesen lefedve pihentessĂŒk a hĂ»tĂ”szekrĂ©nyben.
  2. Alig fĂ©l nap mĂșlva vegyĂŒk ki a hĂ»tĂ”bĂ”l az idĂ”közben jĂłl beindult masszĂĄt, Ă©s akklimatizĂĄljuk 30 prcen ĂĄt szobahĂ”mĂ©rsĂ©kleten.
  3. Közben a vajat olvasszuk fel.
  4. GyĂșrjuk az elĂ”tĂ©sztĂĄba az összes hozzĂĄvalĂłt. 20 kemĂ©ny, szenvedĂ©lyes perc utĂĄn is mĂ©g mindig ragadĂłs, lĂĄgy lesz a tĂ©sztĂĄnk. Nem szabad elkeseredni, kĂ©sz vagyunk.
  5. LĂ©gmentesen lezĂĄrva meleg helyen pihentetjĂŒk 50-60 percen ĂĄt.
  6. Lisztes nyĂșjtĂłdeszkĂĄn 5 rĂ©szre osztjuk, hurkĂĄkat söndörgetĂŒnk belĂ”lĂŒk. Masnihoz egyet/ kenyerenkĂ©nt, fonatokhoz pedig kettĂ”t, hĂĄrmat, stb.
  7. FormĂĄzzuk. Legyen lisztes a tĂ©szta, ne söpörjĂŒk le rĂłla, ha beleragad. JĂłl fog ĂĄllni neki, ha kisĂŒlt.
  8. Meleg helyen, lĂ©gmentesen lezĂĄrva tovĂĄbb kelesztjĂŒk 45 percig.
  9. 220 ?-ra elĂ”melegĂ­tett sĂŒtĂ”ben sĂŒssĂŒk 20 percen ĂĄt.
  10. Ha elkĂ©szĂŒlt, rĂĄcsra vetjĂŒk, Ă©s megvĂĄrjuk amĂ­g kiszuszogja magĂĄt.

Nagyon kedves, szeretni valĂł kenyĂ©rkĂ©t kapunk a vĂ©gĂ©n. A citrom szĂ©pen belehelyezkedik a sĂłs, fĂ»szeres Ă­zkombinĂĄciĂłba. A tĂ©szta roppanĂłs, szellĂ”s, hĂłfehĂ©r. Nagyon jĂłk az emlĂ©keim rĂłla. KĂ­vĂĄncsi vagyok, hogy mĂĄsoknak milyen lesz? ÍrjĂĄtok majd meg!

 


Folytatás a blogon ... www.boldogbrios.hu/citromos-masni-rec...

sponsored links

Keres?s