Citromos epres parfé csokilapokkal- paleo és egy nyári nap a tónál

2014-06-16

sponsored links




Hannkánál láttam egy citromos pisztáciás parfét, innen jött az ötlet, kicsit átalakítva és paleosan készítettem el. Ropogós csokilapokkal készült, nagyon finom, fõleg mert nálam a citrom nagy kedvenc.

Hozzávalók:
3 tojás sárgája
10 dkg erythritol (porrá õrölt)
1 dl citromlé
2 bio citrom reszelt héja
1 rúd vanília
5 dl kókuszkrém
8 dkg étcsoki (tej, cukor és szójamentes)
kb. 15 dkg eper

A csokival kell kezdeni, hogy meg tudjon dermedni. Próbáltam már az olvadt csokit közvetlenül a krém közé önteni, de nem mûködik, nem lesz vékony és ropogós. Egy tepsit kibéleltem sütõpapírral, a csokit felolvasztottam vízgõz felett és lehetõleg jó vékonyra szétkentem a papíron. Hûtõbe tettem megdermedni, ahogy dermed, fel is lehet vágni kisebb darabokra, így könnyebb vele dolgozni. Nekem pont befért a tepsi a fagyasztóba, oda tettem, hogy jó kemény legyen, ezután szépen leválik a sütõpapírról. A tojássárgákat fehéredésig kevertem a porrá örölt édesítõvel. Azért szeretem így használni, mert akkor biztosan elolvad. Ezután egy fém tálba öntöttem, hozzáadtam a citromlevet, a citromhéjat, a vanília kikaprat magjait és vízgõz felett folyamatosan keverve sûrû krémmé fõztem. Fontos, hogy  közepes lángon és a tál ne érjen bele a vízbe és keverni kell, hogy a tojás ne csapódjon ki. Amikor elég sûrû volt, akkor a fémtálat hideg vízfürdõbe állítottam. A kókuszkrémet elõzõ este hûtõbe tettem kibontva, így általában elég szépen fel lehet verni habbá, nem olyan kemény habbá, mint a tejszínt, de elég jól használható helyette. A kókuszkrémet felvertem habbá, az epret megmostam, felnegyedeltem a szemeket. A kókuszkrémbe beleforgattam a kihûlt citromos krémet, még meg lehet kóstolni, lehet édesíteni vagy  citromot adni még hozzá. Egy õzgerinc formát kibéleltem folpackkal, egy réteg krémet belesimítottam, eper darabokat nyomkodtam bele, majd a csokilapokat is bele tettem. Igyekeztem nem szimmetrikusan rakni, így jobban néz ki szeleteléskor. A végére egy réteg krém került, nekem pont elég lett a formába, de persze bármilyen formát lehet használni hozzá. Fagyasztóba tettem, pár óra után már ehetõ is, én 10 perccel elõbb kivettem a fagyasztóból és forró vízbe mártott késsel vágtam, így a csoki nem tört, szép szeleteket tudtam vágni. Ezt mi 5-en meg is ettük vasárnapi desszertnek, nagyon jól esett a melegben.





Van egy kedvenc kis strandunk, csodaszép csendes kis öböl, nincs tömeg, amikor tehetjük ide járunk. Nagy örömünkre idén annyira szuper nyár van Norvégiában, szinte minden nap 28 fok körüli a hõmérséklet délutánra, én nagyon élvezem. Most a kajakot is elvittük, már Angi is nagyon ügyes, most szeretne õ is egy kisebb gyerek kajakot:)

















 Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)


Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/06...

sponsored links

Keres?s