Citromkrémes pite

2014-01-14

sponsored links




A receptet Chef Vikitõl hoztam. Most sütöttem elõször vakon tésztát, semmi ördöngösség sincs benne, pedig azt hittem. Rizst használtam hozzá. A torta nagyon finom, talán annyi, hogy személy szerint nekem kicsit sok volt bele a citrom mennyisége, legközelebb csak 1 deciliternyit fogok beletenni. Köszönöm a receptet!


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg. liszt
  • 4 dkg. cukor
  • 4 dkg. vaj/margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek. tej
  • csipet só

A citromkrémhez:

  • 4 tojás
  • 16 dkg. cukor
  • 1,5 dl. citromlé frissen facsarva (4 citrom leve)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1,5 ek. liszt

A tálaláshoz:

  • tejszín.




Elkészítés:

A lisztet, a cukrot, a sót összekeverjük, gyors mozdulatokkal (avagy a késes betétû robotgéppel pár pillanat alatt!) összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejet, sima tésztává gyúrjuk. Ha nem áll össze, adjunk hozzá apránként tejet, de ne ragadjon a tészta!
Egy 22 cm-es piteformát vagy kapcsos tortaformát kivajazunk, és belenyújtjuk a tésztát úgy, hogy kb. 2 cm-nyi pereme legyen. Az így kibélelt formát hûtõbe tesszük min. 30 percre.
Hûlést követõen a sütõt elõmelegítjük 180 fokra. A tésztát "vakon" elõsütjük: sütõpapírral vagy alufóliával beborítjuk, és egyenletesen rizst, babot vagy egyéb nehezéket szórunk rá, így sülés közben a tészta nem púposodik fel, nem deformálódik.
Az elõmelegített sütõben 15 percig sütjük.
Míg a tészta sül, elkészítjük a citromkrémet. Kifacsarjuk 4 citrom levét, és átszûrjük - kb. mennyiség, nekem 4 citrom pont elég volt.
A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra, világosra, levegõsre keverjük. Apránként hozzáadjuk - folyamatos keverés mellett - elõbb a citromlevet, a vaníliát, majd a lisztet is.
Az elõsütött tésztáról eltávolítjuk a sütõpapírt/fóliát a nehezékkel együtt (óvatosan, tûzforró!). A formát a sütõ félig kihúzott rácsára visszatesszük, és a citromos-tojásos krémet óvatosan beleöntjük a tésztakehelybe. Így biztos nem fog kilötyögni a riasztóan folyékony citromkrém.
Ha megtöltöttük a tésztát, toljuk be a rácsot a sütõbe, és süssük tovább a pitét 180 C fokon 15 percig, míg a teteje és a széle aranybarna nem lesz, majd 150 C fokra mérsékelve a hõfokot további 5 percig.
A 15 perces sütési idõ után mindenképpen nézzünk rá, sütõfüggõ a dolog. Ha könnyed érintésre szilárdnak tûnik a krém, és a tészta széle is megpirult, nyugodtan kivehetjük, elkészült.
Hagyjuk langyosra hûlni a formában, majd cikkekre szeletelve, lágyan felvert tejszínhab kíséretében tálaljuk.
A maradékot tároljuk hûtõszekrényben!




Folytats a blogon ... csillakonyha.blogspot.com/2014/01/cit...

sponsored links

Keres?s