Citromkrémes meztelen torta

2014-04-03

sponsored links

Azt hiszem, egy habcsóküzem vagy macarongyár mellé kéne költöznöm. Jó pénzért árulnám nekik a tojásfehérjét, amit felhalmozok linzerek, kekszek, Nero aprósütik, tojáslikõr, fagyi készítésekor. Leginkább azért készülnek ezen tételek ritkán,mert nem tudok a fehérjével mit kezdeni. Annyira nem vagyok oda a macaronért, sõt sajnos a Pavlováért sem, hogy minden adandó alkalommal erre használjam fel a tojásfehérjéket, pedig a Pavlova igazi aduász. Ha hazaköltözünk jó lesz,mert csak átugrom a nõvéremhez, aki örömmel veszi majd macaron kísérleteihez és ikonikussá vált csúcsos tojáshab frostingjaihoz.
A tegnapi mákfagyiból visszamaradt 3 tojásfehérjét ma feláldoztam egy mini torta oltárán : hiszen piskótát csak fehérjébõl is lehet készíteni. 
Ma van Zé névnapja, így egy icipici, krémes, nagyon citromos tortát készítettem neki. Nem került rá sem marcipán, sem krémburkolat: úgysem tudnám megcsinálni szépre és nem is tetszik. Szóval csak betöltöttem, itt-ott kifigyel egy kis lemon curd, semmi szabályosság nincs benne, a piskóta sincs szép kerekre levágva, de nekem így tetszik. És amúgy nagyon finom.De a mascarpone miatt egy nehéz torta, mi egy fél szeletet tudtunk csak megenni. :) Persze aki hozzá van szokva az ilyen nehéz sütikhez, annak szerettel ajánlom. Aki nincs, ott egy 4 fõs családnak is bõven elég ez a pici torta.:) 


Hozzávalók:
14-15 cm átmérõjû minitortához

A fehér piskótához:
3 tojásfehérje
60 gr liszt
60 gr cukor
csipet só
fél tk. sütõpor

A krémhez:
250 gr mascarpone
3 ek. porcukor
1 citrom reszelt héja

lemon curd


Elkészítés:
1. A tojásfehéjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot majd szilikonspatulával belekeverjük a sütõporral, sóval elkevert lisztet.
2. Egy gáztepsire sütõpapírt terítünk és  3 db 15 cm átmérõjû kört rajzolunk rá és ezen körökön egyenletesen elosztjuk a piskótamasszát.  170 fokra elõmelegített sütõben készre sütjük a piskótakarikákat, lehúzzuk róluk a papírt és hagyjuk hûlni.
3. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, citromhéjjal.
4. A tortát összeállítjuk: alulra piskótalap kerül, amit vékonyan megkenünk lemon curd-del. Erre halmozzuk a mascarponés krém 1/3-át. Ismét piskóta, lemon curd, krém. A legszebb piskótát tegyük a tetejére, ismét lemon curd és mascarpone.
Az utolsó adag krémet akár habzsákba is tölthetjük és nyomhatunk krémrózsákat, csúcsokat a torta tetejére, én most ettõl is eltekintettem, az egyszerûség volt a fõ szempont.
Mosogatással együtt 1 óra alatt kész a remekmû. Akár azonnal is fogyasztható, de pár órára hûtõbe is tehetjük.

Folytats a blogon ... szofika-a-konyhaban.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s